p

Ilmaston lämpeneminen kahdella asteella olisi katastrofiKuva: Nasa

Tällä vuosisadalla on mahdollista nopea ilmaston lämpeneminen mukaan lukien useiden metrien merenpinnan nousu, ellei ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta saada nopeasti nykyisestä vähenemään, varoittaa NASAn Goddard Institute for Space Studiesin (GISS) johtaja James E. Hansen.

Paleoclimate tutkimuksesta miten maapallon ilmasto reagoi menneisyydessä luonnolliseen ilmastonmuutokseen Hansen haki tietoa jatkuvaan ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.

Mikä on vaarallinen ilmastonlämpenemisen taso?

Jotkut kansainväliset johtajat ovat esittäneet rajoittaa lämpenemisen 2 asteeseen esiteollisesta ajasta välttääksemme katastrofaaliset muutokset. Hansen sanoi Amerikan geofysiikan unionin kokouksessa San Franciscossa pitämässään lehdistötilaisuudessa 6 joulukuuta 2011, - 2 asteen lämpeneminen johtaisi rajuihin muutoksiin, kuten mm. merkittäviin jäätiköiden menetyksiin Grönlannissa ja Etelämantereella.

Hansenin tutkimus perustuu Goddard Institute for Space Studiessa tehtyyn analyysiin. Maapallon keskimääräinen lämpötila on jo noussut 0,8°C vuodesta 1880, ja edelleen lämpötila nousee yli 0,1°C vuosikymmenessä. Lämpötilan nousun taustalla on ennen kaikkea kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä, erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvat hiilidioksidi päästöt voimalaitoksista, teollisuudesta ja liikenteestä. Nykyisellä fossiilisten polttoaineiden käytöllä hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä kaksinkertaistuu esiteollisesta ajasta tämän vuosisadan puoliväliin mennessä. Hiilidioksidi määrän kaksinkertaistuminen aiheuttaisi maapallon lämpenemisen useilla asteilla.

Arvioidessaan tuoreita tutkimuksia jäätiköiden porauksista - ja syvänmeren sedimenteistä saatuja tuloksia Hansen totesi, että maapallon keskilämpötila Eem aikana (Eem aika oli Saale-jääkauden ja Veiksel-jääkauden välissä), joka alkoi noin 130 000 vuotta sitten ja kesti n. 15 000 vuotta oli vain alle 1 C astetta lämpimämpi kuin nykyään. Hansenin mukaan kahden asteen lämpeneminen esiteollisesta ajasta tekisi maapallosta paljon lämpimämmän kuin Eem aikana ja muuttaisi planeettamme lähemmäs plioseenikauden kaltaiseksi oloiksi jolloin merenpinta oli 25 metriä nykyistä korkeammalla.

"Paleoclimate tutkimus paljastaa ilmaston olevan herkempi kuin ajattelin vain muutama vuosi sitten. Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 2 asteeseen ei riitä", Hansen sanoi, "Resepti on katastrofi".

Jäätiköiden sulaminen haavoittuvissa paikoissa kuten Pine Island jäätiköllä Länsi-Etelämantereella, jossa jään menetys on jatkunut kiihtyvänä viime vuosikymmenien ajan. NASAn Gravity Recovery ja Climate Experiment (GRACE) satelliitin data on yhdenmukainen jäätikön massan menetyksistä, joka kaksinkertaistuu vuosikymmenessä Grönlannissa ja Länsi-Antarktiksella. Tämä jatkuva jään sulaminen voi aiheuttaa merenpinnan nousun useilla metreillä vuoteen 2100 mennessä.

Jäätiköiden- ja merensedimentti kairausnäytteet napa-alueilla osoittavat, että lämpötila navoilla ei ole kaukana aikaisemmista lämpimistä aikakausista jolloin merenpinta oli kymmeniä metrejä korkeammalla. Maapallon keskilämpötila voi nousta "business as usual" kehityskaaren mukaan tällä vuosisadalla useilla asteilla.

Hansenin mukaan yksityiskohtaiset perustelut ja miten lämpeneminen jatkuu ei kuulu tähän tutkimukseen. Mutta tutkimus on yhdensuuntainen aikaisempiin tutkimustuloksiin siitä, että hiilidioksidin määrää ilmakehässä olisi saatava vähenemään n. 390 ppm:stä nopeasti tasolle 350 ppm, tämä edellyttäisi päästövähennysten aloittamista välittömästi. Päättäjien päästövähennyspuheista huolimatta maailman hiilidioksidipäästöt eivät ole vähentyneet, vaan ovat kasvaneet viime vuosina.

Vaikka paleoclimate näyttö antaa selkeän kuvan siitä miten maapallon ilmasto muuttui, kuitenkin sen avulla ennustaminen tarkasti - miten ilmasto voi muuttua lyhyellä aikavälillä ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen - on vaikea.

Näin nopeaa hiilidioksidin lisääntymistä ilmakehään ei ole tapahtunut luonnollisistakaan syistä ainakaan 65 miljoonaan vuoteen, sanovat ilmastotiedemiehet. Kausina jolloin hiilidioksidi lisääntyi luonnollisista syistä oli kasvua keskimäärin 0,0001 ppm vuodessa. Nyt fossiilisten polttoaineiden käyttö aiheuttaa hiilidioksidipitoisuuden kasvua ilmakehässä 2 ppm vuodessa.

Lue myös
Hiilidioksidi merkittävin tekijä maapallon lämpötilaan »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.