p

Ecuador ei hyödynnä Yasunin kansallispuiston öljyvaroja

Yasunin kansallispuisto sijaitsee Amazonin sademetsässä itäisessä Ecuadorissa, se on kooltaan 10 000 neliökilometriä ja on biodiversiteetiltään yksi maailman rikkaimmista alueista. Yasunissa elää ainutlaatuisia apina-, lintu-, lepakko-, hyönteis-, sammakko-, kala- ja kasvilajeja. Puulajeja hehtaarin alueelta löytyy lähes yhtä paljon kuin USA:ssa ja Kanadassa on yhteensä. Kansallispuisto on myös kahden paikallisen metsästäjäkeräilijöihin kuuluvan alkuperäiskansan koti.

Amazonin sademetsäalue Ecuadorissa on yksi planeetan viimeinen koskematon ekologinen aarreaitta, joka voi tuhoutua. Yasuni on yksi harvoista paikoista maapallolla joka on saanut kehittyä rauhassa viime jääkaudesta saakka. Se on turvapaikka tuhansille sammakkoeläinlajeille, linnuille, nisäkkäille ja kasveille. Yasuni on todennäköisesti biologisesti kaikkein monimuotoisin paikka maailmassa. Vuosikymmenien ajan tutkijat ovat odottaneet pääsyä Yasunin koskemattomaan kansallispuistoon tekemään tieteellistä tutkimustyötä ja  etsimään uusia ennen tuntemattomia lajeja.

Tämä koskematon pyhättö aiottiin ottaa käyttöön

Yasunista löydettiin lähes miljardi barrelia raakaöljyä Ishpingo Tambococha Tiputini (ITT) öljykentiltä. Ecuadorilla on suurta tarvetta alkaa hyödyntämään öljyvarojaan. Ilman kiireellisiä toimia kansainväliseltä yhteisöltä Yasunissa olisi annettu periksi samoille voimille, jotka ovat hyödyntäneet sademetsiä Brasiliasta Indonesiaan.

Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana Ecuador on tullut riippuvaiseksi öljyn vienti-tuloista, mutta "luonnonvarojen kirous", öljyn hyödyntäminen ei kuitenkaan ole auttanut kaikkia Ecuadorilaisia eroon köyhyydestä. Lisäksi haittavaikutukset ovat aiheuttaneet laajaa vesistöjen pilaantumista, metsien hävittämistä, myrkyllisiä saasteita ja vakavia terveyshaittoja väestölle.

Ecuador oli menettää Yasunin

15 miljoonainen kansa kuuluu kehitysmaihin, jonka vientituloista yli puolet tulee öljystä, mikä tekee siitä maalle tärkeän tulonlähteen.

Ecuadorin öljyvarannot ovat 4,7 miljardia barrelia, joista Yasunissa on arvioitu olevan n. 0,9 miljardia barrelia. Ecuador tarjoutui jättämään alueen rauhaan kymmeneksi vuodeksi, jos se saa noin puolet (50%) arvioidusta öljylähteiden menetetyistä 7,2 miljardin dollarin tuloista, eli 3,6 miljardin dollarin korvauksen.

YK perusti rahaston Yasunin pelastamiseksi. Ecuador teki v. 2010 sopimuksen YK:n kehitysohjelman UNEP:n kanssa, jotta sademetsän suojelualueella olevat öljylöydöt jätetään hyödyntämättä. Samalla Ecuador päätti lopettaa suunnitelmat öljykentästä kun se saa tyydyttävän korvauksen menettämistään öljytuloista.

Öljykenttien hyödyntäminen oli tarkoitus toteuttaa välittömästi. Jos rahoitusta ei olisi saatu, se olisi johtanut väistämättä ekologiseen tuhoon ja yli 400 miljoonan tonnin CO2 päästöihin.

Kansainvälisesti riennettiin apuun

Hallituksien ja filmitähtien allianssi lähti tukemaan 116 miljoonalla dollarilla Ecuadorille menetettyjä 900 miljoonan barrelin öljytuloja. YK: n mukaan, "yhteinen rahoitus" riittää tilapäisesti pysäyttämään alueen hyödyntämisen Amazonin sademetsän ydinalueella tunnetussa Yasunin kansallispuistossa.

Allianssi; Euroopasta paikallisia viranomaisia, kansallisia hallituksia, USA:sta filmitähtiä, Japanista kauppoja, virvoitusjuoma yrityksiä ja Venäläiset säätiöt haluavat estää öljy-yhtiöiden 900 miljoonan barrelin raakaöljyn pumppaamisen maailman biologisesti rikkaimmalta maa-alueelta.

Vaikka maailman johtavat luonnonsuojelijat eivät luvanneet mitään, aluehallinto Ranskassa ja Belgiassa tarjosi miljoonia dollareita ja yksin Belgian Vallonia 2 miljoonaa dollaria. New Yorkissa pankkiiri lahjoitti vuosipalkkansa. Bo Derek, Leonardo DiCaprio, Edward Norton ja Al Gore ovat myös tukijoiden joukossa.

Hallitukset jotka myös lupautuivat tukemaan ovat Chile, Kolumbia, Georgia ja Turkki (100,000 dollaria kukin), Peru (300,000 dollaria), Australia (500,000 dollaria) ja Espanja (1,4 miljoonaa dollaria).

Jo ajatuksena pyytää ihmisiä maksamaan hylätään laajalti useissa valtioissa talouden ollessa tiukoilla. "Tukeminen on kuitenkin parempi, kun vaihtoehtona olisi - arvaamattomia menetyksiä -", sanoi Saksan kehitysministeri Dirk Niebel. Saksa ja Italia onkin rientänyt apuun. Saksa antoi 48 miljoonaa dollaria ja Italia 51 miljoonaa dollaria Ecuadorille.

Tukijoiden mukaan tämän kaltainen rahoitustapa voisi toimia mallina muuallakin elintärkeiden paikkojen suojelemiseen maailmassa. Kerätyt varat käytetään ainoastaan luonnonsuojeluun ja uusiutuvan energian hankkeisiin. Myös Nigerian, Kamerunin, Gabonin ja muiden maiden öljyvarat on tutkittu ja niiden mahdollisuutta perustaa samankaltaisia ​​järjestelmiä vaihtoehtona perinteiselle ympäristötuhoa aiheuttavalle käytännölle.

Tutkijat hämmästyivät Yasunin biologisesta rikkaudesta

Yasunin kansallispuistossa asuvien alkuperäiskansojen lisäksi siellä uskotaan olevan enemmän nisäkkäitä, lintuja, sammakkoeläimiä ja kasvilajeja kuin missään muualla. Biologinen rikkaus Yasunissa on hämmästyttänyt tutkijat. Yhdellä 6 km² alueella puistossa todettiin olevan 47 sammakkoeläin- ja matelijalajia, 550 lintulajia, 200 nisäkäslajia ja enemmän lepakoita ja hyönteisiä kuin missään muualla. Ecuadorilaisten tutkijoiden mukaan yksin Yasunin alueen yli 100000 hyönteis- ja 2000 kalalajien tallentamiseen kuluisi 400 vuotta.

Tutkimuksissa ennustetaan dramaattisia muutoksia

Yasuni on etulinjassa taistelussa Amazonin sademetsän suojelussa estämässä metsäkatoa ja kasvihuonepäästöjä. Kun metsää hävitetään polttamalla vapautuu valtavat määrät hiilidioksidia, joka kiihdyttää entisestään maailmanlaajuista ilmastonlämpenemistä. Ilmastonmuutos uhkaa sademetsiä, nostaa lämpötiloja ja vähentää sateita aiheuttaen kuivuutta ja metsäpaloja.

Tuore tutkimus ennustaa dramaatisia muutoksia lähitulevaisuudessa niin ajallisesti kuin kosteuden määrään Amazonin koillis- ja keskiosissa. Tämän seurauksena yli 40% Amazonin kasvilajeista saattaa kuolla sukupuuttoon ilmaston lämmetessä. Sen sijaan Länsi-Amazonilla missä Yasuni sijaitsee ennakoidaan ylläpitävän vakaampaa ilmastoa.

Viime vuoden marraskuussa tehtyyn mielipidekyselyyn vastasi 63,4 prosenttia Ecuadorilaisista, heistä 83,4 prosenttia ilmoitti kannattavansa Yasunin suojelua.

Yasuní national park in Ecuador »»
Yasuni National Park Photos »»

Jättiläiskilpikonna Kuva: Wikipedia
Ecuadorille kuuluu myös kunnioitusta herättävät luonnonrikkaat Galápagos saaret. Ne sijaitsevat Ecuadorin rannikolta 1000 kilometriä länteen Tyynellä valtamerellä, ja tunnetaan saarella elävistä eläimistä ja kasveista. Joitakin saarilla olevia eläinlajeja ei tavata missään muualla. Charles Darwinille niiden tutkiminen loi perustan teorioille luonnonvalinnasta ja evoluutiosta. Galápagos saaret kuuluu UNESCO:n uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle.0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.