p

Saastuttajilla liikaa vaikutusvaltaa ilmastoneuvotteluissa

Elinkeinoelämän keskusliitto on lausunnossaan Durbanin ilmastokokouksesta esittänyt, että Euroopan unionilla ei olisi edellytyksiä nostaa omaa sitoutumistaan päästövähennyksiin ennen vuotta 2020. Saastuttajien suuri vaikutusvalta on tärkeimpiä syitä, miksi ilmastoneuvottelut eivät etene.

”Joka maassa on oma EK, saastuttajien etu-järjestö. Saastuttajien tavoitteena on vahin-goittaa ilmastopolitiikkaa kaikilla mantereilla”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Greenpeace julkaisi Durbanin ilmastokokouksen alla Who’s Holding Us Back -raportin, joka käsitteli suurten yhtiöiden ja saastuttajien etu-järjestöjen vaikutusta kansainvälisiin ilmasto-neuvotteluihin.

” EK:n väite, että EU olisi ainoa, joka on lainsäädännöllä sitoutunut vähentämään päästöjään väärä. Kiina asetti tänä vuonna itselleen sitovat tavoitteet energia- ja hiili-intensiteetille. Riippumattomissa tutkimuksissa ei ole paljastunut mitään merkittävää ilmastopolitiikan aiheuttamaa teollisuuden siirtymistä pois Euroopasta”, Laakso sanoo.

Myönteistä Durbanin ilmastokokouksessa oli EU:n osoittama johtajuus ja liittoutuminen kaikkein heikoimmassa asemassa olevien valtioiden kanssa. Euroopalla on suurin mahdollisuus aukaista kansainvälisen ilmastopolitiikan umpisolmu.

”EU:n pitää nyt ottaa seuraava askel ja osoittaa, ettei ilmastotoimissa kannata jäädä odottelemaan kansainvälisen sopimuksen syntymistä. Unionin päästövähennystavoite vuodelle 2020 on päivitettävä 30 prosenttiin 1990 tasosta”, Laakso sanoo.

Euroopan unionissa on jo tehty päästövähennyssitoumuksen vaikutuksista analyysi, joka julkistettiin komission tiedonantona maaliskuussa 2011. Johtopäätös on selkeä: sen lisäksi, että EU voi ottaa johtoaseman ilmaston pelastamisessa, Euroopan elinkeinoelämä saa etulyöntiaseman. Taloudessa se, joka ensimmäisenä sopeuttaa toimintansa väistämättömään kehitykseen, on voittaja.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa ei ole hetkeäkään liikaa aikaa käytettävissä. Durbanin ilmastokokous ei saa muodostua aikatauluraamiksi, jonka varjolla kaikki voivat lykätä päästövähennyksiään. Edistyksellisten maiden on kiirehdittävä toimissaan. Euroopan unionin pitää olla näiden maailman johtajien joukossa.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Kuvakaappaus Who’s Holding Us Back -raportista

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.