p

Neste Oilin Rotterdamin laitoksen raaka-ainetuotanto vaatisi seitsemäsosan Suomen peltopinta-alasta

Tänään virallisesti vihittävän Neste Oilin Rotterdamin palmuöljydieseljalostamon tämänhetkinen raaka-ainetuotanto vaatii vähintään 300 000 hehtaaria viljelypinta-alaa, mikä on noin seitsemäsosa Suomen peltopinta-alasta. Rotterdamin laitos on Euroopan suurin biopolttoainejalostamo ja sen myötä Nesteestä tulee Euroopan toiseksi suurin biodieselin tuottaja (pdf) ranskalaisen Diester Industie Groupin jälkeen.
Orangiksi pukeutunut aktivisti vastustaa 19.12.2011 Helsingissä palmuöljyn käyttöä polttoaineena. (Copyright Greenpeace/Matti Snellman)

”Neste Oilin valtavat biopolttoaineinvestoinnit muuttavat laajojen alueiden maankäyttötapoja. Uutta viljelypinta-alaa raivataan sademetsistä ja turvemailta, ja lisäksi biopolttoaineiden kasvava kysyntä syrjäyttää olemassa olevaa maanviljelyä, jolle on löydettävä uutta viljelymaata”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Maija Suomela.

Euroopan komissiolta odotetaan alkuvuonna esitystä siitä, miten epäsuorat maankäyttövaikutukset huomioidaan biopolttoaineiden kestävyyskriteereissä. Greenpeacen kanta on, että biopolttoaineille asetettaisiin parhaaseen tutkimustietoon perustuva, raaka-ainekohtainen päästökerroin arvioidun epäsuoran vaikutuksen perusteella. Biopolttoaineiden alkuperäinen tarkoitus on päästöjen vähentäminen, ei itsetarkoituksellinen biopolttoaineiden käytön lisääminen.

Tutkimustieto ja sitä myötä huoli epäsuorista maankäyttövaikutuksista on direktiivin hyväksymisen (2008) jälkeen lisääntynyt. Muun muassa Euroopan komission teettämät tutkimukset (pdf) näyttävät, että nykyisillä lisää viljelypinta-alaa vaativilla biopolttoaineilla päästöt voivat olla selvästi fossiilisia pahemmat.

Neste Oil raaka-ainehankintoihin liittyvät ongelmat eivät ole kadonneet minnekään, päinvastoin.  Yhtiö on antanut ymmärtää, että se on vähentänyt palmuöljyn käyttöä. Samaan aikaan yhtiö on kuitenkin kuluneen vuoden aikana kasvattanut tuotantokapasiteettiaan 380 000 tonnista lähes kahteen miljoonaan tonniin, eli palmuöljyn tarve on itse asiassa moninkertaistunut. Lisäksi se pyrkii korvaamaan palmuöljyä muilla lisää viljelypinta-alaa vaativilla kasviöljyillä.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.