p

Ministeri Niinistö varovaisen toiveikas Durbanin ilmastokokouksen toisen viikon käynnistyessä

UNFCCC:n ilmastoneuvotteluissa Durbanissa pyörähti käyntiin toinen neuvotteluviikko. Ensimmäisen viikon asiantuntijat alkavat vaihtua korkean tason poliitikkoihin. Ympäristöministeri Ville Niinistö saapui Durbaniin lauantaina 3. joulukuuta.

”Odotukset ennen kokousta ovat olleet vaatimat-tomat. Olen kuitenkin Durbanin neuvottelujen tunnelmien pohjalta varovaisen toiveikas siitä, että saamme tyydyttävän ratkaisun aikaan niin teknisissä kysymyksissä Kioton protokollan jatko-kaudesta kuin tiekartassa globaaliin sopimukseen.”

Neuvottelutekstit alkavat vähitellen valmistua ja päätöksiä eri asiakohdissa tehdään kovalla kiireellä. Tiistaina nähdään, mitkä asiat jäävät ministereiden loppukeskusteluihin.

Yksi tärkeimmistä ja etukäteen eniten puhutuista neuvotteluaiheista on ollut Kioton pöytäkirjan toinen velvoitekausi. Ensimmäinen päättyy vuoden 2012 lopussa. Euroopan unioni tavoittelee ensisijaisesti uutta kattavaa maailmanlaajuista sopimusta, jossa ovat mukana kaikki suurimmat taloudet ja joka perustuu yhteisiin sääntöihin. EU on kuitenkin valmis harkitsemaan välivaiheena Kioton pöytäkirjalle toista velvoitekautta, mikäli tiekartasta kohti tällaista uutta sopimusta pystytään sopiman.

Ministeri Niinistön mielestä Kioton sopimuksen päästövähennysten jatko on tärkeää, koska se on keino säilyttää mekanismeja sekä muuta toimivaa säännöstöä myös uudessa sopimuksessa. Kiotolla on myös symbolinen arvo ainoana laillisesti sitovana sopimuksena. On kuitenkin selvää, että riittäviin päästövähennyksiin tarvitaan globaalisti kattava sopimus, jossa kaikki ovat mukana.

"Ilmastoneuvotteluissa on vihdoin tunnustettava luonnontieteelliset lähtökohdat poliittisille päätöksille, koska globaalien päästöjen jatkuvaan kasvuun on saatava taitekohta. Sovittujen sitoumusten ja ilmastonmuutoksen hillintään tarvittavien toimien välinen ero on vielä liian suuri", korostaa ministeri Niinistö.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.