p

EU kielsi fosfaatit pesuaineissa

WWF on työskennellyt viiden vuoden ajan kaikissa Itämeren maissa ja EU:ssa fosfaattien kieltämiseksi pyykin ja -astianpesuaineissa. Nyt työ on tuottanut tuloksia: EU:n parlamentti päätti eilen (14.12) Euroopan laajuisesta fosfaattikiellosta pesuaineissa.

Pyykin- ja astianpesuaineiden sisältämä fosfaatti on yksi Itämeren suurimpia rehevöittäjiä; yli kymmenesosa kaikesta Itämereen päätyvästä fosfaatista on arvioiden mukaan peräisin pesuaineista. Fosfaattien kieltäminen onkin yksi kustannustehokkaimmista keinoista rehevöitymi-sen ehkäisemiseksi; silti jotkin EU-maat ovat vastustaneet kiellon asettamista.

”Fosfaatillisten pesuaineiden kielto eteni hitaasti kansainvälisten suojelusopimusten avulla. Siksi WWF kohdisti kampanjointinsa alusta pitäen myös valmistajiin. Otimme niihin suoraan yhteyttä ja vetosimme fosfaateista luopumisen puolesta. Esimerkiksi Puolassa kaikki merkittävät kansainväliset merkit vetivät fosfaatilliset tuotteensa pois markkinoilta. Kun saimme yritykset puolellemme, oli helpompi saada lainsäädäntö seuraamaan perässä”, kertoo WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Samaan aikaan kun jotkin Itämeren maat olivat asettaneet oman, kansallisen fosfaattikiellon, toiset maat eivät rajoittaneet fosfaattien käyttöä lainkaan, tai niillä oli rajattuja käyttökieltoja. Suomessa pelkästään pyykinpesuaineisiin rajatun fosfaattikiellon on luvattu astuvan voimaan 2012 lopussa.

“Nyt kielletään vain kotitalouksien pesuaineiden fosfaatit, WWF olisi kuitenkin toivonut kiellon koskevan myös laitos- ja teollisuuskäytössä olevia pesuaineita”, sanoo Sampsa Vilhunen. “Myös valmistajille myönnetyt siirtymäajat ovat varsin pitkiä. Tämä on silti erittäin hyvä uutinen Itämeren tulevaisuudelle. Pesuaineissa käytettävä fosfori on lisäksi ehtyvä luonnonvara, jonka kylväminen vesistöihin on typerää.”

Lähde: WWF Suomi

1 comments:

  1. Anonyymi1/03/2012

    Huono juttu tämä totaalikielto - tulee mieleen taannoinen direktiivi hehkulampuista. Nyt markkinoilla on niin ihmeellisiä ja erilaatuisia energiansäästölamppuja, ettei niistä kukaan osaa sanoa, mitä ne ovat. Sisältävät ties mitä elohopeasta alkaen ja käyttöikä on ainakin halvoissa kaikkea muuta kuin kerrottu (jopa lyhyempi kuin hehkulampuissa). Lisäksi ihmisethän muuten tunnetusti ostavat aina sen laadukkaan ja kalliin version jos edullinenkin on tarjolla..

    Mutta palatakseni tähän fosfaatti-kammoon: Zeoliitti kun ei ole ongelmaton myöskään ja jäteveden puhdistamot kun on tehty poistamaan hyvin nimenomaan fosfaatit - zeoliitti haittaa puhdistusta, kertyy kotitalouksissa pesukoneisiin lyhentäen niiden käyttöikää ym.. Fosfaatittomat pesuaineet ovat eduksi lähinnä alueilla, joissa kunnollista jätevedenpuhdistusjärjestelmää ei ole - näin ainakin Suomessa.

    Kyllä välillä oikein hävettää tunnustaa olevansa hippi aikana, jolloin kaikenmaailman tosielämän realiteeteista vieraantuneet kaupunkivihreät pääsevät päättämään oikeasti tärkeistä asioista ja tekevät sen vielä päin persettä..

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.