p

Durbanin ilmastokokouksen lopputulos

YK:n ilmastosopimuksen 17. osapuolikokous Durbanissa päättyi sunnuntaina 11.12.2011. Kaksiviikkoinen neuvottelurupeama Durbanissa osoittautui merkittäväksi etapiksi kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Tärkeimmät saavutukset olivat globaalin ja kattavan sopimuksen aikaansaamiseksi tarvittavan suunnitelman kirkastaminen, Kioton pöytäkirjan velvoitteiden jatkamisesta sopiminen ja Kioton pöytäkirjan sääntöjen uudistaminen, kertoo Ympäristöministeriö tiedotteessaan.

"Puutteistaan huolimatta tiekartta kohti globaalia päästövähennysratkaisua ja päätös Kioton toisesta velvoitekaudesta on historiallinen saavutus. Se on todennäköisesti suurin saavutus ilmastoneuvottelujen historiassa sitten Kioton pöytäkirjasta sopimisen. Globaalin ratkaisun avulla on yhä mahdollista rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen", ympäristö-ministeri Ville Niinistö sanoo Durbanista.

Tiedotteen mukaan, myös vuonna 2010 Cancúnissa tehtyjen päätösten toimeen-panemisessa ja tarkentamisessa onnistuttiin. Durbanissa määriteltiin sääntöjä sekä kehittyneille maiden että kehitysmaiden päästöjä vähentävien toimien seurantaan, raportointiin ja todentamiseen. Neuvottelujen aikana määriteltiin uudenlainen markkina-mekanismi päästövähennystoimiin ja sovittiin ilmastorahoituksen hallinnosta, menettelyistä ja pitkän aikavälin rahoituksen neuvotteluista. Neuvotteluissa onnistuttiin myös viemään vuonna 2010 perustettua teknologiamekanismia kohti käytäntöä ja ottamaan askelia metsäkadon torjunnan rahoituksen järjestämisessä. Lisäksi Durbanissa sovittiin ilmastonmuutoksen sopeutumisen toimien hallinnoinnista.

Kaikkien näiden toimien ja päätösten avulla ilmastopolitiikassa otettiin Durbanissa askel kohti käytäntöä, ministeri Niinistö tiivistää.

Durbanin kokouksen keskeisiksi kysymyksiksi nousivat odotetusti EU:n vaatima tiekartta kohti laillisesti sitovaa sopimusta, Kioton toinen velvoitekausi sekä kansainvälinen ilmastorahoitus. EU:n ehtona Kioton toiselle velvoitekaudelle oli, että suuret taloudet sitoutuvat tiekarttaan kohti laillisesti sitovaa sopimusta. Neuvottelustrategia osoittautui tehokkaaksi. EU sai lähestymistavalleen laajaa tukea kehittyneiltä mailta, Afrikan mailta ja pieniltä saarivaltioilta, mikä lisäsi painetta muille keskeisille neuvotteluosapuolille, tiedotteen mukaan.

 "Durbanin saavutukset ovat historiallisia. Nyt meidän on tehtävä töitä että päätöksistä tulee tekoja", Niinistö painottaa.
******
Siis tärkein saavutus oli globaalin ja kattavan sopimuksen aikaansaamiseksi tarvittavan suunnitelman kirkastaminen, sekä Kioton pöytäkirjan velvoitteiden jatkamisesta sopiminen ja Kioton pöytäkirjan sääntöjen uudistaminen. No onhan siinäkin jotain kun kirkastetaan ja uudistetaan, - joskus. Milloin aloitetaan päästöjen vähentäminen?
****** 
Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Durbanissa saastuttajat voittivat, ihmiset hävisivät

”Julmat uutiset Durbanin ilmastokokouksesta ovat, että Yhdysvaltojen johtamat jarruttajat onnistuivat lisäämään keskeisen purkuehdon, joka voi helposti estää sen, että seuraava ilmastosopimus on laillisesti sitova. Tämän porsaanreiän käyttö voisi johtaa katastrofiin. Sopimus on määrä panna täytäntöön vuodesta 2020, eikä se jätä juuri lainkaan tilaa päästövähennysvelalle, joka syntyy tällä vuosikymmenellä, jolloin tieteen mukaan päästöjen on käännyttävä laskuun”, totesi Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.

”Nyt maailmanlaajuinen ilmastohallinto on vain vapaaehtoinen sopimus, jota on lykätty vuosikymmenellä. Tämä voi viedä meidät yli kahden asteen rajan, jossa siirrymme vaarasta mahdolliseen katastrofiin.”

“Ilmakehämme on täynnä hiilivelkaa, ja lasku, jossa on Durbanin postileima, on postitettu maailman köyhimmille maille. Mahdollisuus torjua katastrofaalinen ilmastonmuutos on valumassa käsistämme joka vuosi, kun kansakunnat epäonnistuvat planeetan pelastussuunnitelman sopimisessa”, Naidoo sanoo.
******

Lue myös Ilmasto.org sivulta:


Aikaisemmin Ekofokuksessa:

Ilmastokokous toistaa itseään
Ministeri Niinistö varovaisen toiveikas Durbanin ilmastokokouksen toisen viikon käynnistyessä
WWF: Durbanissa voidaan luoda perusta sitovalle maailmanlaajuiselle ilmastosopimukselle
Ilmastokokous käynnistyy Durbanissa
Järjestöt: Durbanin ilmastokokouksessa sovittava Kioton sopimuksen jatkosta