p

Vain puolet vastuullisesti tuotetusta palmuöljystä menee kaupaksi

Kaikesta Kaakkois-Aasiassa vastuullisesti tuotetusta palmuöljystä kaupataan vuosittain vain noin puolet. Puolet vastuullisemmasta tuotannosta kertovalla RSPO-sertifikaatilla merkitystä palmuöljystä joudutaankin myymään tavallisena palmuöljynä. Vastuullisen palmuöljyn tuotanto on kasvanut kolmessa vuodessa valtavasti. Tällä hetkellä jo noin 10 prosenttia kaikesta maailman palmuöljystä on vastuullisesti tuotettua.

”On ilahduttavaa, että vastuullisen palmuöljyn osuus on kasvanut, mutta samaan aikaan on erittäin ikävää, että tuottajat saavat siitä vain osan kaupaksi. Elintarvikeyrityksillä on nyt loistava tilaisuus nostaa vastuullisen palmuöljyn osuutta hankinnoissaan. Vastuullista palmuöljyä on tarjolla, eivätkä ostajat voi enää perustella valintojaan sillä, että RSPO-sertifioitua palmuöljyä ei olisi riittävästi saatavilla”, sanoo kestävästä kulutuksesta ja tuotannosta vastaava Sampsa Kiianmaa WWF Suomesta.

Maailman palmuöljyn kulutus on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Palmuöljyä käytetään raaka-aineena muun muassa elintarviketeollisuudessa, kosmetiikassa ja biopolttoaineena. Palmuöljyn kysyntä on kasvanut viime vuosikymmeninä nopeammin kuin minkään muun hyödykkeen.

”Yhtenä syynä palmuöljyn nopeasti kasvaneeseen kysyntään on maailman väestön keskiluokkaistuminen ja sen aiheuttama teollisten ruokien kysynnän kasvu”, Kiianmaa sanoo.

Indonesiassa kaadetaan metsää keskimäärin 1,5 miljoonan hehtaarin vuosivauhdilla. Alue vastaa kooltaan lähes kahta Uudenmaan maakuntaa. Merkittävin syy sademetsien hakkuille ovat teollisten öljypalmu- ja selluplantaasien laajentaminen. Kuudenkymmenen vuoden aikana Indonesian sademetsistä on hävitetty puolet.

”Alkuperäisen sademetsän huvetessa ja ihmisasutuksen ja plantaasien levitessä eläimet, kuten orangit, joutuvat etsimään ruokaa ja elintilaa kylistä ja pelloilta. Tämä johtaa jatkuviin konflikteihin eläinten ja ihmisten välillä ”, Kiianmaa kertoo.

WWF julkaisee 22.11.2011 toisen kansainvälisen palmuöljypisteytyksensä. Siinä listataan palmuöljyn hankintaketjultaan vastuullisimmat yritykset ja nostetaan esiin keinoja alan kehittämiseksi. Suomesta pisteytyksessä on mukana kahdeksan elintarvikealan yritystä.

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.