p

Ydinvoimaloiden stressitesteissä puutteita

Greenpeace julkisti tänään [kartan], josta Euroopan kansalaiset voivat helposti nähdä, kuinka ydinvoimalat selviytyivät stressitesteistä. Kartan analyysi perustuu julkistettuihin väliraportteihin. Julkistetuissa raporteissa on jätetty huomiotta tekijöitä, joita stressitesteissä vaadittiin.

Fukushiman onnettomuuden alkamisen jälkeen Euroopan unioni määräsi kaikille EU:n ydinvoimaloille stresttitestit, joiden tulokset on julkistettava 31. lokakuuta mennessä. Tarkoituksena on ollut selvittää, kestäisivätkö ydinvoimalat äärimmäisiä tilanteita, kuten maanjäristyksiä, tulvia ja virran ja jäähdytyksen menetystä.

Tähän päivään mennessä useat säteilyturvallisuusviranomaiset eivät ole julkistaneet tuloksia, vaikka testit suunnitellut Euroopan säteilyturvaviranomaisista koostuva European Nuclear Safety Regulators Group [ENSREG] on nimenomaan vaatinut tuloksia julkisiksi.

Greenpeacen ensimmäinen noin 10 000 julkistetun sivun analyysi paljasti puuttuvia tuloksia. Fukushimassa tapahtunutta useamman reaktorin onnettomuutta ei ole tarkasteltu, vaikka niin oli tarkoitus. Testeissä luvattiin tutkia myös kestävätkö ydinvoimalat lentokoneen törmäyksen, mutta suuressa osassa testejä tätä ei ole selvitetty.

“Fukushima opetti meitä ajattelemaan mahdotonta, ja nämä testit ovat jossain määrin pakottaneet voimaloiden vastaavat tekemään niin. Mutta merkittäviä sokeita pisteitä on edelleen. Miksi kaupunkien evakuointisuunnitelmat on unohdettu? Miksi reaktorien ikää ei ole otettu kunnolla huomioon? Miksi viranomaiset lupasivat tarkastella useamman reaktorin onnettomuutta ja lentokoneen törmäyksen vaikutusta, mutta eivät kuitenkaan tehneet sitä?” kysyy Greenpeacen energiapoliittinen asiantuntija Jan Haverkamp.

Niissä maissa joissa säteilyturvaviranomaiset ovat eniten itsenäisiä ydinvoimayhtiöistä, testit olivat perusteellisempia, kuten Ranskassa. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Tsekin tasavallassa oleellista tietoa ei ole julkaistu. Tsekin tasavallan säteilyturvaviranomainen julkaisi seitsemänsivuisen raportin maan kuudesta reaktorista, kun taas Slovenian viranomainen on laatinut 177-sivuisen raportin maan ainoasta reaktorista.

Euroopan komissio valmistelee raportin EU:n jäsenmaiden energia-asioista vastaavien ministereiden kokoukseen 9. joulukuuta 2011.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.