p

Haineväpyynti on julma käytäntö

Ympäristöjärjestö WildAid on tyytyväinen Toronton kaupungin päätökseen kieltää hainevien hallussapito ja kauppa äänin 38-4, kertoo WildAid tiedotteessaan.

Toronto on Kanadan suurin kaupunki, jonka väkiluku on yli 2,5 miljoonaa ja viidenneksi suurin kaupunki Pohjois-Amerikassa, ja se on myös suurin haituotteiden markkinapaikka.

"Toronton päätös on valtava voitto maailmanlaajuisessa taistelussa hainevien satojen miljoonien laittomaan kauppaan", sanoo WildAidin Kanadan johtaja Rob Sinclair.

WildAidin mukaan vuosittain jopa 73 miljoonaa haita käytetään haineväkeittoihin ja niihin liittyviin elintarvikkeisiin. Hain eväpyynti on julma käytäntö. Aluksen kannelle nostetut hait ovat usein hengissä, jossa niiden evät leikataan pois. Koska hainlihaa ei pidetä yhtä arvokkaana kuin eviä, heitetään vammautuneet eläimet yli laidan takaisin mereen, jossa ne hukkuvat tai kuolevat verenvuotoon.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) arvioi, että kolmasosa maailman hailajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon, jossa tiettyjä lajeja on vähentynyt jopa 90 %.

Nykyinen lainsäädäntö kieltää haiden eväpyynnin Pohjois-Amerikassa, sitä ei kuitenkaan käytetä eväkau-passa. Siksi evät tuodaan Pohjois-Amerikan maihin joilla on vähän tai ei ollenkaan haineväkauppaa kieltävää lakia.

Äskettäin kieltoja hyväksyttiin useassa Pohjois-Amerikan osavaltioissa ja kaupungeissa. Ainakin Kaliforniassa, Havaijilla, Oregonissa, Washingtonin osavaltiossa, sekä Ontarionissa, Mississauganissa, ja Brantfordissa.

WildAidin missiona on lopettaa luonnonvaraisten eläinten laiton kauppa valistuskampanjoilla, joka vähentäisi kysyntää ja samalla mahdollistaisi kattavan meriympäristön suojelun. WildAid on tutkinut haineväteollisuutta ja markkinoita ympäri maailmaa jo yli vuosikymmenen.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.