p

Greenpeacen uusi purjealus kastettiin Rainbow Warrior III:ksi

Greenpeacen uusi lippulaiva Rainbow Warrior III kastettiin tänään Bernessä Saksassa. Alus on moderni purjealus, joka on varta vasten rakennettu ympäristöjärjestön kampanjointia varten. Tänään nimensä saanut alus on Greenpeacen kolmas laiva, joka kantaa nimeä Rainbow Warrior.

Aluksen kastoi Melina Laboucan-Massimo, joka edustaa cree-alkuperäiskansaa Kanadassa. Nimen Rainbow Warrior juuret ovat cree-kansan legendassa, jonka mukaan maapallon sairastuttua ne, jotka ryhtyvät toimiin planeetan pelastamiseksi, liittyvät kaikista heimoista yhteen. Näitä rohkeita ihmisiä kutsutaan legendan mukaan sateenkaaren sotureiksi.
Rainbow Warrior III koepurjehduksella Helgolandin edustalla Pohjanmerellä. Kuva: Greenpeace

“Uusi Rainbow Warrior on täydellinen alus, jolla voi navigoida maailmaamme myllertävässä ekologisen, taloudellisen ja demokraattisen kriisin myrskyssä”, sanoi Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo tilaisuu-dessa.

Teräsrunkoisen aluksen runko on rakennettu Maritim Shipyardin telakalla Gdanskissa Puolassa ja alus on rakennettu valmiiksi Fassnerin telakalla Bernessä, Weser-joen rannalla Saksassa. Alus on modernein maailman merillä kulkeva purjealus. Sen rungon muoto köleineen takaa hyvät purjehdusominaisuudet. Takila muodostuu kahdesta A-kehysrakenteisesta yli 50 metrin korkuisesta mastosta ja viidestä purjeesta. Purjepinta-ala on 1290 neliömetriä.

Aluksen suunnittelussa on pyritty mahdollisimman pieneen ympäristökuormitukseen koko elinkaaren aikana. Ympäristönäkökohdat on otettu huomioon aina teräkseen tarvitun malmin alkuperästä aluksen romuttamiseen saakka.  Silloin kun Rainbow Warrior ei kulje purjeilla, sen voimanlähteenä on Caterpillarin dieselmoottori. Pää- ja apukoneiden lämpö käytetään aluksen ja siinä käytetyn käyttöveden lämmittämiseen. Sähkölaitteissa on tavoiteltu mahdollisimman pientä sähkönkulutusta, ja LED-valaistusta on käytetty useassa paikassa.

Aluksen ylimmällä kannella on komentosillan lisäksi kampanjatoimisto ympäristökampanjoiden toteut-tamista varten. Kampanjoita varten laivalla on paikat kumiveneille sekä helikopterikansi. Aluksella on myös muun muassa kokoustila ja sairaalahytti.

Greenpeacen uutta lippulaivaa käytetään kuten järjestön kahta muuta alusta Esperanzaa ja Arctic Sunrisea erilaisissa kampanjatehtävissä puolustamassa planeettaamme ympäristötuhoilta. Greenpeacen alukset ovat olleet pysäyttämässä laitonta kalastusta, osoittamassa mieltään hiilikuljetuksia ja ydinvoimaa vastaan, estämässä öljynporausta arktisilla vesillä, tutkimassa arktisen jään ominaisuuksia ja laajuutta sekä paljastamassa ympäristörikoksia maailman merillä ja satamissa.

Rainbow Warrior purjehtii neitsytmatkalle kotisatamansa Amsterdamin kautta Lontooseen. Neitsytmatkan jälkimmäinen osa purjehditaan Lontoosta Tukholmaan. Tukholmaan alus saapuu lauantaina 19. marras-kuuta.

Rainbow Warrior purjehtii Alankomaiden lipun alla, ja sen kokonaispituus on 57,9 metriä, leveys 11,3 metriä ja syväys 5,1 metriä. Mastojen korkeus vesilinjasta on 54,25 metriä. Uppouma 872 tonnia. Takilassa on kaksi A-kehysrakenteista mastoa, viisi purjetta ja niillä purjepinta-alaa 1290 neliömetriä. Pää- ja apukoneet Caterpillar. Rainbow Warriorin suurin nopeus on 14 solmua ja toimintasäde 4500 meripeninkulmaa. Majoitustilat 30 hengelle.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.