p

Greenpeace - Ruotsi irti ydinvoimasta vuoteen 2030 mennessä

Greenpeacen Energy [R]evolution -skenaarion mukaan Ruotsi voi luopua ydinvoimasta kokonaan vuoteen 2030 mennessä vähentäen samalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja tuontiriippuvuutta. Raportti osoittaa myös, että uusiutuvaan energiaan siirtyminen on nykykehitystä halvempi vaihtoehto. Investoimalla voimakkaasti energiatehokkuuteen, energiaverkkoon ja uusiutuvaan energiaan turvataan sähkönsaanti kaikissa olosuhteissa. Investointien onnistumisen edellytyksenä on kuitenkin ydinvoiman alasajo.

”On olemassa laajalle levinnyt harhakäsitys, että uusiutuvalle energialle rakentuva talous ei olisi kustannustehokas ja kilpailukykyinen. Energy [R]evolution -energiaskenaario osoittaa nämä käsitykset vääräksi”, sanoo Greenpeacen Sven Teske, yksi maailman johtavista uusiutuvan energian asiantuntijoista. Raportin ovat laatineet Greenpeace ja European Renewable Energy Council (EREC) yhteistyössä Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt - DLR:n teknillisen termodynamiikan instituutin kanssa.

”Tanskan hallitus on juuri ilmoittanut Tanskan siirtyvän sataprosenttisesti uusiutuvan energian käyttöön ja Saksa on asettunut Euroopan johtoon energiantuotannon uudistamisessa. Ruotsi ja ennen kaikkea Suomi, jonne E.ON ja TVO jopa suunnittelevat uutta ydinvoimaa uhkaavat juuttua riskialttiiseen ja vaaralliseen energiantuotantoon samalla kun muu Eurooppa tehostaa sekä energian tuotantoa että käyttöä ja luo uusia työpaikkoja”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Energy [R]evolution -skenaariossa Ruotsi luopuu ydinvoimasta 40 vuoden aikana neljässä vaiheessa. Vuonna 2050 uusiutuvan energian osuus on skenaarion mukaan 92 prosenttia.

Ruotsin Energy [R]evolution -skenaario kokonaisuudessaan (englanniksi)

Ruotsin Energy [R]evolution -skenaarion tiivistelmä (ruotsiksi)

Lähde: Greenpeace
Kuva: Energy [R]evolution

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.