p

Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoen Hanhikiven niemelle

Fennovoima valitsi ydinvoimalaitoksen rakennuspaikaksi Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Hanhikivenniemen Pyhäjoelta. Työmaan valmistelevat työt aloitetaan Hanhikivellä aikaisin-taan loppuvuonna 2012, ilmoittaa ydinvoimayhtiö.

Hanhikivenniemi Kuva: Fennovoima

Pyhäjoen kunta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa Oulun läänissä. Hanhikivi sijaitsee Pyhäjoen pohjoisosassa Hanhikivenniemellä, noin seitsemän kilometrin etäisyydellä Pyhäjoen keskustasta. Hanhi-kiven niemen koillisosa ulottuu Raahen kaupungin alueelle. Ydinvoimalaitos suunnitellaan rakennettavaksi Hanhikiven niemen keski- ja pohjoisosaan.

Pohjois-Pohjanmaan Ympäristökeskuksen mukaan, ”Hanhikiven luontotyyppien kartoitus osoittaa, että Hanhikiven alue on aivan omaa luokkaansa uhanalaisten luontotyyppien monipuolisuudessa. Lähes koko niemen alue on tällaisten luontotyyppien kattama. Tämän lisäksi koko niemi edustaa uhanalaisimpiin luontotyyppeihimme kuuluvaa maankohoamisrannikon metsien kehityssarjat -luontotyyppiä.”

Pro Hanhikivi paheksuu Fennovoiman aikomusta rakentaa ydinvoimala Pyhäjoen Hanhikivenniemelle. Päätös on suuressa ristiriidassa alueen luontoarvojen kanssa ja osoittaa Fennovoimalta valitettavaa välinpitämättömyyttä paitsi ympäristöasioita, myös EU-lainsäädäntöä kohtaan. Ydinvoimahanke kestää heikosti kriittistä tarkastelua myös selvityksissä toistuvasti ilmenevien puutteiden ja Fennovoimalta puuttuvan korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusratkaisun vuoksi.

Greenpeace aloitti tänään kampanjan E.ONin Pyhäjoen ydinvoimahanketta vastaan, kertoo ympä-ristöjärjestö tiedotteessaan. E.ON on suurin omistaja Fennovoimassa, joka tänään ilmoitti rakentavansa ydinvoimalan Pyhäjoelle. Samaan aikaan kun E.ON suunnittelee ydinvoimaa Suomeen, muu Eurooppa Saksan johdolla investoi uusiutuvaan energiaan.

”Vaaratonta ydinvoimaa ei ole. Fukushiman edelleen jatkuva ydinkatastrofi on tästä tärkeä muistutus. Vain kaksi viikkoa sitten E.ONin ydinvoimalasta Ruotsin Ringhalsissa paljastui vakavia turvallisuuslaiminlyöntejä. Turvallisuuspuutteet ovat leimanneet myös Olkiluoto 3:n työmaata koko hankkeen ajan. On käsittämätöntä, että Suomeen suunnitellaan uutta ydinreaktoria, kun rakenteilla olevankaan turvallisuudesta ole takeita”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Myös ydinjäteongelma on edelleen ratkaisematta. Ydinjäte säilyy elämälle vaarallisena vähintään sadan-tuhannen vuoden ajan.

Lue myös:
Kansalaiset ympäri maailmaa vastustavat ydinvoimaa »»
Worldwatch: Ydinvoimateollisuus selvässä laskussa »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.