p

EU:n ympäristöministerit päättivät kannan Durbanin ilmastokokoukseen

Euroopan unionin ympäristöministerit päättivät eilen (10.10) Luxem-burgissa järjestetyssä kokouksessaan EU:n kannoista joulukuussa järjestettävään Durbanin ilmastokokoukseen. EU tavoittelee Durbanissa konkreettisia päätöksiä.

Suurin poliittinen vääntö Durbanissa tullaan todennäköisesti käymään Kioton sopimuksen jatkosta. Sen lisäksi EU ja Suomi tavoittelevat vahvaa tiekarttaa ja aikataulua kansainväliselle, kattavalle ja laillisesti sitovalle ilmastosopimukselle. Sopimuksen tavoitteena on oltava riittävät päästövähennykset ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi kahteen asteeseen vuoteen 2050 mennessä.

EU hyväksyy Kiotolle jatkokauden, mikäli sen asettamat ehdot täyttyvät. Tärkein ehdoista on, että kaikki maat sitoutuvat tavoittelemaan sitovaa kansainvälistä ilmastosopimusta. Suomea ympäristöneuvoston kokouksessa edustaneen ympäristöministeri Ville Niinistön mielestä EU:n tulee tarvittaessa olla valmis hyväksymään toinen velvoitekausi Kioton pöytäkirjaan.

"Ilmaston lämpötilan nousun rajoittaminen kahteen asteeseen edellyttää kunnianhimoisempia toimia joka puolella maailmaa. Painopisteenä onkin oltava neuvotteluraiteiden yhdistäminen eli yhden kattavan sopimuksen ripeä aikaansaaminen", ministeri huomauttaa.

Ympäristöministerit keskustelivat myös EU:n omasta päästövähennystavoitteesta. Osa jäsenmaista olisi jo nyt valmiita nostamaan EU:n tavoitteen 30 prosenttiin nykyisestä 20 prosentista vuoteen 2020 mennessä.

"Suomi tukee jo nyt 30 prosentin tavoitetta, jos muut teollisuusmaat sitoutuvat vastaavaan ja kehitysmaatkin tekevät osansa. Erityisesti kaikkien merkittävien talousmaiden on aidosti luvattava vähentää päästöjään. On hyvä, että EU:ssa on alettu rohkeasti keskustella kunnianhimoisemmasta tavoitteesta ja myös EU:n päästötavoitteen yksipuolista nostamista selvitetään. Se edistäisi Euroopan kilpailukykyä vihreässä taloudessa", ministeri Niinistö sanoo.

Ilmaston lisäksi ministerit keskustelivat EU:n tavoitteista ensi vuoden kesäkuussa järjestettävään YK:n kestävän kehityksen Rio+20-konferenssiin. Luxemburgissa nyt hyväksytyt päätelmät ovat EU:n raamit varsinaisesti vasta ensi vuonna alkaville Rio+20-neuvotteluille.

"Suomi haluaa Riosta tuloksia, joilla edistetään resurssitehokkuutta ja vihreää taloutta. EU:n tavoitteena pitää myös olla YK:n ympäristöjärjestön perustaminen, jolla parannettaisiin ympäristösopimusten tehokasta toimeenpanoa. Rio tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden", ministeri Niinistö painottaa.

Ympäristöneuvostossa keskusteltiin seitsemännen ympäristöohjelman valmistelusta sekä sen suhteesta vastikään valmistuneeseen resurssitehokkuustiekarttaan. Ympäristöministerit päättivät lisäksi EU:n kannoista vaarallisten jätteiden maan rajan ylittävien siirtojen ja käsittelyn valvontaa koskevan Baselin yleissopimuksen konferenssiin. EU:n mielestä mm. kielto siirtää vaarallisia jätteitä OECD-maista muihin maihin tulisi saattaa kiireellisesti kansainvälisesti voimaan.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.