p

KHO hylkäsi ydinvoimamaakuntakaavoista tehdyt valitukset

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt kaikki Kemi-Tornion ja Pohjois-Pohjanmaan ydinvoimamaakuntakaavoista tehdyt valitukset. 

Greenpeace pitää korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä saksalaisen energiayhtiö E.ON:in vetämän ydinvoimaprojektin sijoituspaikkakuntien päätöksistä valitettavana.

Havainnekuva Simoon suunnitellusta ydinvoimalasta Kuva: Fennovoima
”Paikalliset asukkaat molemmilla paikkakunnilla (Simo ja Pyhäjoki) vastustavat ydinvoimalan rakentamista. He olivat osoittaneet useita merkittäviä aukkoja kaavoitusprosessissa. Juridinen kamppailu jatkuu nyt kansainvä-lisessä oikeudessa”, kommentoi Greenpeacen energia-vastaava Jehki Härkönen.

Greenpeace pitää E.ON:in hanketta sijoitus-paikkakunnasta riippumatta sekä ympäristön kannalta että kansantaloudellisesti järjettömä-nä. E.ON omistaa hankkeelle luvan saaneesta Fennovoimasta yksin 34 prosenttia, kun taas 66 prosenttia omistavan Voimaosakeyhtiö SF:n omistus hajaantuu kymmeniin pieniin omistusosuuksiin.

”Uuden ydinvoimalan tuottamalle hengenvaaralliselle ydinjätteelle ei ole selvillä minkäänlaista loppusijoitusratkaisua, sillä jopa Posivan mahdollisesti toteutuva kokeellinen ydinjätehauta on siltä ilmeisesti suljettu. Lisäksi voimalan mahdollisista toimittajista Toshiba tuskin pystyy ydinteknologian vientiin Fukushiman kriisin jälkeen ja Areva on sotkeutunut pahoihin sisäisiin vaikeuksiin Suomen Olkiluoto 3:n, Ranskan Flamanvillen ja Kiinan Taishanin epäonnistuneiden projektien vuoksi”, Härkönen toteaa.

”Pohjois-Suomen ydinvoimalahankkeen takana oleva E.ON joutui juuri irtisanomaan 11 000 työntekijäänsä  ydinvoimaohjelmansa epäonnistuttua Saksassa. Miksi nämä virheet pitäisi uusia nyt Suomessa?”

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.