p

Adidas sitoutuu myrkyttömyyteen Puman ja Niken perässä

Maailman toiseksi myydyin urheiluvaatemerkki Adidas on vastannut Greenpeacen kampanjaan ympäristömyrkkyjen poistamiseksi. Adidas sitoutuu poistamaan ympäristömyrkyt tuotteistaan ja tuotanto-ketjuistaan vuoteen 2020 mennessä.

Seitsemän viikkoa sitten Greenpeace julkisti raportin Dirty Laundry, jossa esitettiin maailman johtavien vaatemerkkien kaupalliset yhteydet vaatteiden valmistajiin, jotka päästävät ympäristömyrkkyjä Kiinan vesiin. Näiden joukossa olivat muun muassa Adidas, Nike ja Puma. Viime viikolla julkistettu jatkoselvitys  osoitti, että 14 kansainvälisen vaatemerkin tuotteiden valmistuksessa oli käytetty nonyylifenoli-etoksylaatteja, jotka hajoavat vedessä myrkylliseksi, hormonaalisia vaurioita aiheuttavaksi nonyylifenoliksi.

”Ei ole olemassa turvallisia rajoja vaarallisille kemikaaleille. Vain niiden poistaminen kokonaan tuotantoketjusta on hyväksyttävää. Adidaksen sitoutuminen myrkkyjen poistamiseen on hyvä uutinen Kiinan ja muun maailman vesistöille ja miljoonille ihmisille, jotka ovat niistä riippuvaisia”, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li.

“Matka päästöjen poistamiseen on pitkä. Puma, Nike ja Adidas ovat luvanneet poistaa myrkyt, nyt heidän on muutettava nopeasti sanat teoiksi. Odotamme konkreettisia ja kunnianhimoisia suunnitelmia lupausten toteuttamisesta käytännössä”, Li jatkaa.

Adidas on myös yhdessä muiden yhtiöiden kanssa pyrkinyt kokoamaan tekstiteollisuutta tekemään yhteistä ohjelmaa myrkkyjen poistamiseksi. Ensimmäinen asiaa koskeva keskustelutilaisuus on suunniteltu syyskuun lopuksi Amsterdamiin.  Adidas on myös hyväksynyt periaatteen oikeudesta tietää, mitä kemikaaleja tavarantuottajien tehtaista pääsee ympäristöön. Yhtiö on luvannut esittää yksityiskohtaisen suunnitelmansa seitsemän viikon sisällä.

“Kun urheiluvaatteiden valmistajat näyttävät tietä, muun vaateteollisuuden on seurattava perässä”, Li sanoo.

Työ myrkyttömän tekstiiliteollisuuden puolesta näyttää tällä hetkellä lupaavalta, sillä Dirty Laundry -raportin julkistamisen jälkeen myös Lacoste, G-Star Raw, Uniqlo ja kiinalainen Li Ning ovat julkisesti ottaneet Greenpeacen haasteen myrkkyjen poistamiseksi vastaan. Greenpeace keskustelee sitoutumisesta myrkyttömyyteen näiden yhtiöiden kanssa tulevien viikkojen aikana.

Lähde: Greenpeace

Aikaisemmin:
Testit paljastavat vaatemerkkien myrkkyjäämät

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.