p

Ympäristöjärjestön laivasta sairaala Bangladeshiin

Greenpeace luovutti tänään Singaporessa hyvin palvelleen Rainbow Warrior II aluksensa Bangladeshissä toimivalle Friendship-järjestölle. Järjestö muuttaa Rainbow Warrior II:n sairaalalaivaksi. Friendship on erikoistunut tekemään työtä luonnononnettomuuksille alttiiden yhteisöjen kanssa. Toiminta-alueita ovat muun muassa Jamuna-joen särkät ja pyörremyrskyjen vaivaamat alueet maan eteläosissa.

Alus ehti purjehtia 22 vuotta maailman merillä puolustamassa ympäristöä. Nyt se saa uuden nimen Rongdhonu, joka tarkoittaa sateenkaarta (rainbow) bengaliksi. Alus pysyy nyt rannikon lähellä ja antaa lääketieteellistä apua köyhille yhteisöille.

Rongdhonun avulla Friendship pääsee viemään apua paikkoihin, joihin ei maata pitkin pääse. Nämä rannikkoalueet ovat saaneet jo osansa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Sairaala antaa ensiapua ja muuta lääketieteellistä apua tulville ja myrskyille alttiina oleville yhteisöille, joilla on saatavilla vähän tai ei lainkaan perusterveydenhuollon palveluja.

Rainbow Warrior II tuli Greenpeacelle vuonna 1989 korvaamaan alkuperäistä Rainbow Warrioria, jonka Ranskan hallituksen agentit upottivat vuonna 1985 Uudessa Seelannissa. Yli kahdenkymmenen vuoden purjehduksen aikana Rainbow Warrior II torjui ympäristörikoksia, esti laittoman sademetsäpuun ja palmuöljyn kuljetusta, laitonta kalastusta, ydinkokeita, valaanpyyntiä, protestoi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja toimitti vuonna 2004 apua Kaakkois-Aasiassa tsunamin uhreille. Viimeisimpänä tehtävänään alusta käytettiin säteilymittauksissa Fukushiman ulkopuolisella merialueella.

Luovutusseremoniassa Rainbow Warrior II:n kapteeni Mike Fincken kertoi Cree-intiaanien legendasta, josta Greenpeacen alukset ovat saaneet nimensä. ”Tulee aika, jolloin maa sairastuu. Silloin kokoontuu kaikista maailman kulttuureista heimo, joka uskoo tekoihin eikä sanoihin. He toimivat parantaakseen maan, ja heitä kutsutaan sateenkaaren sotureiksi.”

”Tällä aluksella on ollut ihmisiä kaikkialta maailmasta. Se on ollut toivon ikoni pessimismin voittamiseksi. Se on toiminnan vertauskuva, ja nyt on aika siirtää se eteenpäin.”

Luovutustilaisuuden jälkeen Rongdhonu lähtee Singaporesta Bagladeshiin, ja sen odotetaan saapuvan Chittagongiin syyskuussa.

Greenpeacen uusi purjealus Rainbow Warrior III on jo lähes valmis. Alus liittyy Greenpeacen laivueeseen lokakuussa juhlistamaan Greenpeacen 40-vuotisjuhlavuotta.

Rainbow Warrior III on ensimmäinen erityisesti ympäristöjärjestölle kampanja-alukseksi rakennettu purjealus. Laivaan voi tutustua täällä »» 

Lähde: Greenpeace
Kuvat:  Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.