p

Testit paljastavat vaatemerkkien myrkkyjäämät


Nonyylifenoli-etoksylaatit hajoavat nonyylifenoliksi, joka on pysyvä, myrkyllinen hormonihäiritsijä, jonka epäillään aiheuttavan sikiövaurioita. Kemikaalia löydettiin vaatteissa, joita oli ostettu eri maista ja ne oli valmistettu ympäri maailmaa. Vaarallisten kemikaalien käyttö vaateteollisuudessa on laajalle levinnyttä.
Vaatemerkkien joukossa ovat mm. Adidas, Abercombie & Fitch, Calvin Klein, Lacoste, Nike ja Puma.
“Tutkimuksemme osoittaa, että maailmanlaajuiset vaatemerkit ovat vastuussa vaatteidensa tuotannossa käytettyjen vaarallisten kemikaalien valumisesta Kiinan ja muun maailman vesiin”, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li. “Ihmisillä on oikeus tietää näistä kemikaaleista, joita on heidän päällään pitämissä vaatteissa.”

Tänään Beijingissä ja Manilassa julkistettu toinen Dirty Laundry -raportti esittelee tulokset tärkeimpien tuotemerkkien vaatteiden ja kenkien analyysistä. Yhteensä testattiin 78 artikkelia. Näistä 52 sisälsi nonyylifenoli-etoksylaatteja. Löydöt olivat esimerkki kemikaaleista, joita vaateteollisuudesta pääsee vesistöihin kaikkialla maailmassa. Ne kuvaavat vain pientä osaa ongelmasta.

Kuusi viikkoa sitten julkistettu Greenpeacen ensimmäinen Dirty Laundry -raportti esitti vuoden kestäneen tutkimuksen aikana selvinneet kytkennät samojen vaatemerkkien ja näiden kiinalaisten valmistajien välillä. Kiinassa valmistajat laskevat vesiin useita vaarallisia kemikaaleja Helmijoen ja Jantgsen suistoalueella. Maailmanlaajuisen kampanjan ansioista sekä Nike että Puma ovat julkisesti sitoutuneet poistamaan myrkylliset kemikaalit tuotantoketjuistaan ja tuotteistaan.

“Nyt kun Nike ja Puma ovat sitoutuneet puhdistamaan tuotantoketjunsa, Adidas ja muut johtavat vaatemerkit eivät voi enää välttää vastuutaan. Heidän on pidettävä huolta siitä, etteivät vaaralliset kemikaalit uhkaa heidän asiakkaitaan, ihmisiä ympäri maailmaa eikä ympäristöä”, Li sanoo.

“Jos maailmanlaajuiset merkkituottajat kuten Adidas eivät onnistu poistamaan näitä kemikaaleja, he työntävät likapyykkinsä asiakkailleen. Joka kerta kun näitä vaatteita pestään, vaarallisia aineita pääsee vesistöihin, myös Suomessa. Marraskuussa 2007 nonyylifenolia löydettiin lasten talvivaatteista Ruotsissa”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Dirty Laundry 2 -raportti kokonaisuudessaan englanniksi löytyy täältä »»

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.