p

Raportti paljastaa: Nigeriassa valtavat öljytuhot

Nigerian Ogonimaan alueella voi kestää jopa 30 vuotta elpyä täysimääräisesti öljyvuotojen aiheuttamista tuhoista.

Ympäristön kunnostaminen Nigerian Ogoni-maassa voi osoittautua maailman laaja-alaisemmaksi öljytuhojen puhdistustyöksi johon koskaan on ryhdytty, jos saastuneet juoma-vedet, maaperät, purot ja tärkeät ekosysteemit, kuten mangrovemetsät palautetaan ennalleen, kertoo YK:n ympäristöohjelma UNEP.

UNEP:in uusi tieteellinen arviointi osoittaa yli 50 vuoden öljyporaustoiminnan Nigeriassa aiheut-taneen paljon suuremmat tuhot kuin aiemmin on uskottu. Hiljattain julkaistun raportin mukaan joidenkin saastuneiden maa-alueiden puhdistustyö Ogonimaassa saattaa onnistua viidessä vuodessa, kun taas mangrovemetsien ja suomaiden kunnostaminen voi kestää jopa 30 vuotta. Ensimmäisen viiden vuoden puhdistusprojektiin tarvitaan noin miljardi yhdysvaltain dollaria.

Ogonit ja monet järjestöt ovat jo pitkään valittaneet saastumisen aiheuttamista ongelmista, mutta valitukset on enimmäkseen jätetty huomiotta.

Raportissa kritisoidaan myös öljy-yhtiö Shelliä, joka ei ole noudattanut alueella omia sääntöjään, kirjoittaa maailma.net sivullaan.

Protestien vuoksi yhtiö lopetti poraamisen Ogonimaassa 1990 luvun alussa, mutta sen alueella olevat putkilinjat aiheuttavat yhä vuotoja. Myös paikalliset ihmiset ovat sabotoineet putkistoja voidakseen varastaa öljyä.

Raportin mukaan Shell ei ole kontrolloinut ja ylläpitänyt kunnolla infrastruktuuriaan, vaan on luonut ogonien alueelle vakavia terveys- ja saastumisongelmia.

Jotkin alueet näyttävät pinnalta säilyneen lähes ennallaan, mutta todellisuudessa ne ovat pahasti saastuneet maanpinnan alta. Myös öljyvuotojen aiheuttamat palot ovat tappaneet kasvillisuutta ja luoneet maan päälle kuoren, joka vaikeuttaa korjaamista ja kasvillisuuden palauttamista.

14 kuukautta kestäneissä tutkimuksissa kävi ilmi, että on ainakin 10 ogoniyhteisöä, joissa juomavesi on saastunut öljyvuodoista, kansanterveys on vakavasti uhattuna, kerrotaan raportissa. Yhdessä yhteisössä karsinogeenien pitoisuus vedessä oli yli 900 kertaa suurempi kuin Maailman terveysjärjestön (WHO) julkaisemissa ohjeissa mainitaan.

Ennen raportin julkaisua Shell lupasi maksaa korvauksia ja otti vastuun kahdesta öljyvuodosta, jotka sattuivat Bodo -kalastajayhteisön mailla Ogonimaassa vuosien 2008 ja 2009 aikana. Bodot sanovat menettäneensä öljyvuotojen vuoksi elinkeinonsa ja maansa ja vaativat satojen miljoonien dollarien korvauksia.

Shellin Nigerian johtaja Mutiu Sunmonu sanoi BBC:n mukaan, että öljyvuodot ovat pahasta sekä Nigerialle että Shellille ja me siivoamme vuotojen jäljet, oli niiden syy mikä hyvänsä.

Vaikka raportissa esitetään selkeitä toiminnallisia suosituksia käsitellä laajalti öljyvahinkoja koko Ogonimaassa, UNEP suosittelee, että  saastuneille alueille taataan kiireellisiä toimenpiteitä, ennen kaikkea suojelutoimia kärsineille yhteisöille ihmisten terveyden ja riskien vähentämiseksi, sekä puhtaanapito ponnisteluja.

Kuva: UNEP

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.