p

Worldwatch: Ydinvoimateollisuus selvässä laskussa

Samaan aikaan kun tuli kuluneeksi 25 vuotta Tšernobylin onnettomuudesta Worldwatch Instituutti julkaisi uuden raportin, jonka mukaan ennen Fukushiman katastrofia oli maailman ydinvoimateollisuus selvässä laskussa. Raportti, jonka Worldwatch teetti kuukautta ennen Fukushiman kriisiä maalaa synkän kuvan ikääntyvästä ydinvoima-alasta, joka ei pysty kilpailemaan uusiutuvan energian kanssa.

Ydinvoimateollisuus oli kiistatta tekohengitysvaiheessa jo ennen Fukushimaa. Kun ydinvoiman historia kirjoitetaan, sen viimeinen luku alkanee Fukushiman onnettomuudesta, sanoi Mycle Schneider, The World Nuclear Industry Status Report 2010-2011: Nuclear Power in a Post-Fukushima World, raportin johtava kirjoittaja.

Raportin keskeisiä tekijöitä

Jo 15 vuoden ajan uusiutuvien kapasiteetin lisäykset ovat olleet nopeampaa kuin ydinvoiman. Uusiutuvien energia-lähteiden kapasiteetin kasvu vuoden 2004 kahdesta (2) prosentista, nousi 55 prosenttiin vuoteen 2009 Yhdysvalloissa, eikä uutta ydinvoimakapasiteettia rakennettu.

Ensimmäistä kertaa vuonna 2010 maailmanlaajuisesti kumulatiivinen kapasiteetti tuuliturbiinien, biomassan, jäte-energian, ja aurinkovoiman ylitti rakennetun ydinvoiman. Vuonna 2010 investoinnit uusiutuvaan energiateknologiaan oli arviolta 243 miljardia dollaria.

Huhtikuun 1 päivänä 2011 oli 437 ydinreaktoria maailmassa, mutta seitsemän yksikköä vähemmän kuin vuonna 2002. Vuonna 2008 ensimmäistä kertaa ydinvoimatuotannon alkuajoista lähtien ei ydinvoimaan käynnistetty yhtäkään uutta yksikköä. 2009 ja 2010 tuli reaktoreita lisää  seitsemän, mutta samana aikana suljettiin 11 reaktoria.

Vuonna 2009 ydinvoimaloissa tuotettiin 2558 terawattituntia sähköä, noin 2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Teollisuuden etujärjestön mukaan tuotannon väheneminen on jo neljäs vuosi peräkkäin.

Huolimatta Yhdysvaloissa ja muualla maailmassa puhutusta ydinvoiman "renessanssista", siitäkin huolimatta ydinenergiatuotanto oli jo tasaisessa laskussa ennen Fukushiman kriisiä. Katastrofin jälkeen uusien ydinvoimaloiden rakentaminen, sekä nykyisten laajennukset ja eliniän pidentäminen tekee ydinvoimasta entistäkin epärealistisemman, kerrotaan raportissa.

"US uutisotsikoissa usein viitataan siihen, että ydinvoiman renessanssi on menneillään", sanoo Worldwatchin johtaja Christopher Flavin. "Tämä oli suurta liioittelua jo ennen Japanin onnettomuutta ja aiheuttaa vääjäämättä hallituksille ja yrityksille uudelleenarviointia koko ydinvoima-alan tulevaisuudesta. Three Mile Islandin ydinonnettomuus aiheutti tukun ydinturvallisuuden uudelleenarviointeja ja lisäsi huomattavasti ydinvoiman kustannuksia, joka lopetti ydinvoiman rakentamisen Yhdysvalloissa. Fukushima on maailmanlaajuisesti ydinvoimateollisuudelle historiallinen katastrofi, ellei kuolemaan johtava takaisku."

Kiitosta ydinvoimaraportista

"Välttämätöntä julkista palvelua ... ainutlaatuisen riippumaton, perusteellinen ja oikea-aikaista arviointia", kiittää Rocky Mountain Instituutin puheenjohtaja Amory B. Lovins.

"Keskellä hypeä ja PR hämäystä ydinvoiman uudesta tulemisesta, uusi Worldwatch Instituutin raportti tarjoaa kovaa faktaa todellisesta kehityksestä", sanoo Walt Patterson, Associate Fellow, Chatham House, London.

Englanninkielinen raportti on ladattavissa tästä (pdf) 3,9 Mt))

**********
Lue myös:
Puhdasta energiaa vuonna 2050
Kansalaiset ympäri maailmaa vastustavat ydinvoimaa
Saksa luopuu ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä
Räjähdys Fukushiman ydinvoimalassa ja Japanin tsunami

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.