p

2010 oli toinen lämpimin vuosi kautta aikojen

Maailmanlaajuisesti 2010 oli toinen lämpimin vuosi kautta aikojen NOAA:n juuri julkaiseman ilmastoraportin mukaan. Raporttiin American Meteorological Society oli koonnut 368 tutkijaa 45 maasta. Raportti antaa yksityiskohtaiset päivitetyt tiedot maailmanlaajuisesti merkittävistä ilmaston tapahtumista kaikista maanosista.

Tämän vuotisessa raportissa oli 41 ilmasto indikaattoria, joilla kuvataan ilmaston tilaa kuten lämpötilaa eri ilmakehän kerroksissa, sademäärää, kasvihuonekaasujen pitoisuutta, kosteutta, pilvisyyttä, merien lämpötilaa ja suolaisuutta, merijäätä, jäätiköitä ja lumipeitettä.

Jokaisesta indikaattorista on tuhansia mittauksia ja useita toisistaan riippumattomia aineistoja, joiden avulla tutkijat voivat tunnistaa kehityksen suunnan.

Vaikka useilla toistuvilla tunnetuilla sääilmiöillä oli merkittävä vaikutus sään ja ilmaston tapahtumiin ympäri vuoden, osoittivat pitkän aikavälin ilmiöt olevan sopusoinnussa jatkuvan globaalin ilmaston lämpenemisen kanssa.

"Seuraamme edelleen tiiviisti näitä indikaattoreita, sillä lienee selvää, ettei menneisyyden ilmaston voida olettaa edustavan tulevaisuuden ilmastoa. Indikaattorit ovat elintärkeitä ymmärtää ja oppia tekemään luotettavia ennusteita tulevaisuuden ilmastonmuutoksesta", sanoi Thomas R . Karl, NOAA:n johtaja.

Viime vuotta leimasi merkittävät ilmaston vaihtelut, kuten El Niño-Southern Oscillation ja Arctic Oscillation, joka vaikutti alueelliseen ilmastoon ja vaikuttivat moniin merkittäviin maailman sääilmiöihin vuonna 2010.

Joitakin tärkeitä havaintoja:

Lämpötila: Kolme toisistaan riippumatonta tietokantaa osoittaa vuoden 2010 olleen toinen lämpimin, ellei lämpimin vuosi virallisen mittaushistorian alusta alkaen. Keskilämpötila Arktisella alueella nousee edelleen nopeammin kuin muualla maailmassa.

Merijää ja jäätiköt: Arktinen merijää supistui kolmanneksi pienimmälle tasolle sitten mittaushistorian alun ja Grönlannin jäätiköt sulaa ennätysvauhtia. Alppijäätiköt ovat kutistuneet jo 20 vuotta peräkkäin. Samaan aikaan merijään laajuus Etelämantereella kasvoi.

Meren pintalämpötila ja merenpinta: Vaikka kohtalaisen voimakas La Niña vaikutti vuoden 2010 jälkimmäisellä puoliskolla viilentäen päiväntasaaja alueen vesiä, oli maailmanlaajuinen pintaveden lämpötila kolmanneksi lämpimin mittaushistorian aikana ja merenpinnan nousu jatkui.

Meren suolapitoisuus: Meri oli suolaisempaa alueilla, joissa haihtumien oli voimakasta ja keskimäärin vähemmän suolaista runsaasti satavilla alueilla, mikä viittaa siihen, että veden kiertokulku kiihtyy.

Kasvihuonekaasut: Kasvihuonekaasujen pitoisuuksien nousu jatkui. Hiilidioksidipitoisuus kasvoi 2,60 ppm, mikä on enemmän kuin keskimääräinen vuotuinen kasvu vuosina 1980-2010.

Useilla sääilmiöillä oli keskeinen rooli vuoden 2010 sääilmiöihin kuten El Niño ja La Niña, jotka edistivät epätavallisia äärimmäisiä sääilmiöitä ympäri maapalloa ja vaikuttivat maailman alueisiin eri tavoin. Kanadassa oli lämpimin vuosi kautta aikojen. Britanniassa oli kylmin alkutalvi ja loppuvuonna kylmin joulukuu. Yhdysvaltain itärannikko oli ennätyksellisen luminen.

State of the Climate raportti on vertaisarvioitu ja julkaistaan vuosittain.

Raportti on saatavissa verkosta NOAA:n sivulta

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.