p

Tonneittain takavarikoitua norsunluuta roihuaa Keniassa

Lähes viisi tonnia takavarikoitua norsunluuta poltetaan tänään Keniassa Tsavo Westin kansallispuistossa afrikannorsun suojelulle omistetun päivän huipentumana. Pelkkä rikollisilta takavarikoidun luun polttaminen ei ole kuitenkaan ratkaisu Keniassa jatkuvasti kasvavaan norsunluukauppaan. WWF vaatii, että salametsästys ja laiton norsunluukauppa tukahdutetaan välittömillä lakimuutoksilla.

Vaikka joidenkin norsupopulaatioiden kantaa on saatu vahvistettua Afrikan eteläisissä ja itäisissä osissa, Keski-Afrikan metsissä elävän afrikannorsun tilanne on hälyttävä.

“Valitettavasti afrikannorsun salametsästys ja norsunluulla käyty laiton kauppa ovat lisääntyneet tasaisesti viime vuosina, sillä norsunluun kysyntä on suurta”, kertoo WWF:n afrikannorsun suojeluohjelman koordinaattori Lamine Sebogo. Sebogo viittaa kansainväliseen CITES:n raporttiin, josta käy ilmi, että Keski-Afrikan norsujen tilanne heikkenee jatkuvasti.

Norsunluukauppa on ollut kiellettyä vuodesta 1989. Kansainvälisessä laissa on kuitenkin poikkeuksia; esimerkiksi luonnollisesti kuolleiden norsujen luun huutokauppaaminen on sallittua. Lain mukaan rikollisilta takavarikoidun norsunluun uudelleenkauppaaminen on kielletty.

”Meillä on tapauksia, joissa hallitusten takavarikoimat ja varastoimat norsunluulastit on varastettu ja myyty laittomilla markkinoilla eteenpäin. Tämäntapainen heikko valvonta saattaa lisätä keinottelua ja salametsästystä”, sanoo laitonta villieläinkauppaa tutkiva analyytikko Colman O’Criodain WWF:ltä.

Keniassa tänään poltettavat 4,9 tonnia norsunluuta ovat osa Singaporessa vuonna 2002 takavarikoitua lastia. Osa takavarikoidusta norsunluulastista luovutettiin takaisin luun alkuperämaihin.

”On ensiarvoisen tärkeää, että takavarikoitu norsunluu ei pääse enää markkinoille ja sen vuoksi päätös polttaa luulasti on hyvä. Laiton norsunluukauppa on kuitenkin saatava kokonaan kuriin. Heikko lainsäädäntö ja kansallinen valvonta esimerkiksi Thaimaassa, Nigeriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa ovat suurimpia syitä salametsästyksen lisääntymiseen”, sanoo O’Criodain.

Lähde: WWF

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.