p

Olkiluoto 3 -hanke entistä enemmän myöhässä

Ranskalaisen ydinvoimayhtiö Arevan Suomeen rakentama maailman ensimmäinen EPR -tyyppinen ydinreaktori on entistä enemmän myöhässä kohdattuaan uusia suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä hankaluuksia. Tämän tiedon vahvistaa Greenpeacen kokoama kooste, joka perustuu Säteilyturvakeskuksen (STUK) julkistamiin valvontaraportteihin [linkki]. Areva lähes kaksinkertaisti äskettäin vahingonkorvausvaatimuksensa työn tilanneelle Teollisuuden Voimalle (TVO) miljardista eurosta 1,9 miljardiin [linkki]. Arevan kokonaiskustannukset lähestyvät tuplaa alkuperäiseen kolmeen miljardiin verrattuna [linkki]. Ranskassa paljastettiin vastaavia ongelmia eilen Flammanvillen EPR -työmaalla.“Niin sanotut ‘kolmannen sukupolven’ ydinvoimalat, joihin EPR kuuluu, ovat osoittautuneet täydelliseksi epäonnistumiseksi, sillä niiden rakentamisessa yhdistyvät monimutkaiset ja viimeistelemättömät suunnitelmat tuottajiin, jotka leikkaavat kustannuksia kaikilla mahdollisilla tavoilla laadusta piittaamatta,” kommentoi Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

STUK:in uusimmat vuosi- ja osavuosiraportit paljastavat pitkän listan huolestuttavia ongelmia, kuten uudet ja ratkaisemattomat suunnitteluun liittyvät ongelmat koskien erityisesti reaktorin automaattista ohjausjärjestelmää, puuttuvia onnettomuus- ja riskianalyysejä ja rakentamisen laatuongelmia. Nämä ongelmat koskevat mm. varavoimadieselgeneraattoreita, hätäjäähdytysjärjestelmiä, sähkökaapelointeja, radioaktiivisia materiaaleja sisältäviä altaita, ydinpolttoaineen siirtämiseen käytettyä nosturia ja reaktorirakennuksen tukirakenteita. STUK:in mukaan osa havaituista ongelmista voi aiheuttaa tai on jo aiheuttanut viiveitä voimalan rakentamiseen.

Greenpeace vaatii Suomen ja Rankan hallituksia pysäyttämään epäonnistuneet ydinvoimahankkeet ja sitoutumaan kestävään uusiutuvaan energiantuotantoon. Uusiutuvan energian muodostaessa joka vuosi suurimman osan uudesta käyttöönotetusta sähköntuotantokapasiteetista Euroopassa, Suomi ja Ranska ovat jääneet jälkeen tuulivoiman ja muiden modernien uusiutuvien tuotannossa.

Lähde: Greenpeace

Lue myös:
Worldwatch: Ydinvoimateollisuus selvässä laskussa

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.