p

Metsäkatoa kiihdyttävät biopolttoaineet yleisiä ympäri Eurooppaa

Autoilijat ovat tietämättään mukana sademetsien tuhoamisessa. Greenpeacen testaukset paljastivat, että suuri osa Euroopan huoltamoilla myytävästä biodieselistä on valmistettu kestämättömistä raaka-aineista. Greenpeace vaatii EU:lta välittömiä muutoksia biopolttoainelakeihin.

Yhdeksän maan huoltamoilta kerätyt näytteet osoittavat, että biodieselin valmistamiseen käytetään eniten kaikkein vahingollisimpia raaka-aineita: palmuöljyä, rypsiä ja soijaa. EU:n komission tutkimuksen mukaan näistä raaka-aineista valmistetut biopolttoaineet aiheuttavat metsäkatoa ja muita epäsuoria maankäyttövaikutuksia. Tulokset ovat ilmastolle jopa fossiilisia polttoaineita vahingollisemmat.

”EU:n on korjattava biopolttoainepolitiikkaansa nyt. Biopolttoaineiden tarkoituksena oli vähentää ilmastopäästöjä, nyt päästöt uhkaavat kasvaa. Epäsuorat maankäyttövaikutukset on sisällytettävä lainsäädäntöön, jotta biopolttoaineita ei valmisteta kestämättömistä raaka-aineista kuten palmuöljystä”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Loppuvuodesta 2010 Euroopan komissio lupasi antaa viimeistään heinäkuussa esityksen, miten biopolttoaineiden epäsuorat maankäyttövaikutukset huomioidaan. Biopolttoaineiden ilmastovaikutusten laskentaan on sisällytettävä parhaaseen tieteelliseen tutkimukseen perustuvat kertoimet epäsuorille maankäyttövaikutuksille, katsoo Greenpeace.

Greenpeacen tutkimuksessa eniten biodieseliä oli Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Ruotsista ja Itävallasta otetuissa näytteissä. Ranskassa käytettiin eniten soijaa, Italiassa eniten palmuöljyä ja Ruotsissa eniten rypsiä. Testejä ei tehty Suomessa.

Greenpeacen englanninkielinen tutkimus: How Europe’s biofuels policy threatens the climate (pdf) 4,9 Mt))

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.