p

Maatilojen eläintaudit lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä


Tutkijat tarkastelivat bluetongue - virustaudin käyttäytymismuutoksia nautoihin ja lampaisiin 1960 luvulta nykypäivään, sekä mitä voi tapahtua viruksen jatkaessa leviämistään 40 vuotta tulevaisuuteen. He havaitsivat nyt ensimmäistä kertaa, että taudin leviäminen selittyy ilmastonmuutoksella.

Euroopassa yli 80000 tautitapausta ilmoitettiin WHO:lle vuosina 1998 - 2010, ja miljoonat eläimet kuolivat taudin seurauksena. Bluetongue oli aikaisemmin rajoittunut Afrikkaan ja Aasiaan, mutta sen leviäminen Euroopassa arvioidaan olevan sidoksissa lämpötilan nousulle, joka mahdollistaa virusta kantavien hyönteisten liikkumisen uusille alueille, jolloin myös virus leviää tehokkaammin.

Tutkijatiimin matemaattinen malli selittää miten bluetongue - virustaudin riski Euroopassa muuttuu eri ilmasto-olosuhteissa. Tiimi tutki ilmastoriskin vaikutukset viimeisen 50 vuoden ajalta, mikä erityisesti käynnistää taudin puhkeamisen ajan ja maantieteellisen alueen. Tämä malli käyttää ajallisesti ennakoivaa ilmastomallia vuoteen 2050, ja osoittaa kuinka tauti voi reagoida tulevaisuuden ilmastonmuutokseen.

Kun käytettiin näitä tulevaisuuden näkymiä tutkijat havaitsivat, että Pohjois-Euroopassa bluetongue - viruksen lisääntyminen voi olla 17 prosenttia, ja eteläisillä paljon lämpimimmillä alueilla 7 prosenttia.

Professori Matthew Baylis (University's Institute of Infection and Global Health) sanoi, "Tämä tutkimus osoittaa, että ilmastonmuutos edistää globaalisti taudin leviämistä. Vaikka meillä on merkittävää tietoa ilmastonmuutoksen aiheuttamista tiettyjen sairauksien aiheuttajista, tarvitaan lisätutkimuksia määrittelemään mitä tulevaisuudessa todella voi tapahtua".

"Olemme pystyneet osoittamaan, että bluetongue - virustaudin esiintyminen menneisyydessä voidaan selittää sekä paikallisesti, että ajallisesti ja muutokset viimeaikaiseen ilmastonlämpenemiseen. Nämä tulokset vahvistavat uskoa siitä, että ilmastonmuutos uhkaa terveyttä ja hyvinvointia ja saa virustaudin leviämään. Tämä saattaa auttaa päätöksenteossa ja valmiudessa taudin puhjetessa, joka vähentää suuria taloudellisia vaikutuksia jota eläintaudit aiheuttaa yhteisöille".

Tutkimuksesta kertoi: ScienceDaily
Bluetongue - virustauti leviää nautoihin ja lampaisiin virusta kantavien hyönteisten välityksellä. Oireina ovat korkea kuume, haavaumat suussa, pään turpoaminen ja eläimen kielen muuttuminen siniseksi. Ihmisiin tauti ei tartu.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.