p

Maailman väestönmäärä ylittää 7 miljardia tänä vuonna


Maapallon väestön odotetaan ylittävän 7 miljardia vielä tämän vuoden aikana. Vuonna 1999 väkiluku oli  6 miljardia. Vuoteen 2050 mennessä väestön arvioidaan lisääntyvän vielä n. 2,3 miljardilla ihmisellä, - siis lähes yhtä paljon lisää kuin väkiluku oli vuonna 1950. Uuden YK:n laatiman arvion mukaan väestönmäärä nousee 10,1 miljardiin vuoteen 2100 mennessä.

Tämä mittava kasvu on ennennäkemätöntä globaaliin väestökehitykseen ja tuo mukanaan mullistuksia, tutkimuksen tehneen David Bloomin mukaan (Clarence James Gamble Professor of Economics and Demography at the Harvard School of Public Health). Tutkimus julkaistiin 29 heinäkuuta Science:ssä.

Seuraavan neljänkymmenen vuoden aikana lähes kaikki (97%) väestökasvusta ennustetaan tapahtuvan kehittyvissä maissa ja siitäkin lähes puolet (49%) Afrikassa. Sen sijaan kehittyneissä maissa väestömäärä ei kasva mutta ikääntyy, jolloin on vähemmän työikäisiä aikuisia ja eläkkeellä olevien määrä kasvaa.

"Vaikka ongelmat ovatkin hyvin erilaisia kehitysmaissa ja kehittyneissä maissa, globalisoituneessa maailmassa demografiset [1] haasteet ovat demograafisia haasteita kaikkialla", sanoi Bloom.

Maailman väestö kasvoi verkkaisesti koko ihmiskunnan historian ajan. Kesti vuoteen 1800 ennen kuin rikkoutui miljardin ihmisen määrä. Kuitenkin viimeisen puolen vuosisadan aikana väestön määrä räjähti kasvuun, eikä ole sen koommin hidastunut. Tänä vuonna syntyy 135 miljoonaa ihmistä ja 57 miljoonaa kuolee, eli nettolisäys on 78 miljoonaa ihmistä.

Hurjista kasvuluvuista huolimatta ennusteisiin jää suurta epävarmuutta, kirjoittaa Bloom. Kasvuennusteiden vaihteluvälit vuonna 2050 ovat 8,1 - 10,6 miljardia ja vuonna 2100 6,2 - 15,8 miljardia ihmistä.

Väestön kasvu viittaa "demografisen painopisteen" muutokseen useimmiten vähemmän kehittyneille alueille, Bloom kirjoittaa. Jo monet vaikeuksissa olevat kehitysmaat tulevat todennäköisesti kohtaamaan valtavia vaikeuksia ruoan-, veden-, asunnon- ja energian toimittamisessa väestön kasvaessa, millä on vaikutuksia terveyteen, turvallisuuteen ja taloudelliseen kasvuun. Kehittyneissä  maissa vastaan tulee eläkepommi.

"Väestörakenteen kuva on todella monimutkainen, ja aiheuttaa joitakin suuria haasteita", Bloom sanoi. "Ne haasteet eivät ole ylitsepääsemättömiä, mutta emme voi käsitellä niitä työntämällä vain päämme pensaaseen. Meidän on ratkaistava kovia kysymyksiä, kuten tiedon toimittaminen ehkäisyn tarpeesta tietämättömille sadoille miljoonille naisille, eläkepolitiikan ja globaalin kehitysyhteistyön parantaminen. On vastuutonta olla tekemättä mitään kun väestörakenteen vaaralliset muutokset iskevät täydellä voimalla ihmiskunnan elämänkokemuksiin".

Lähde: ScienceDaily

Aikaisemmin aiheesta:

[1] demografia tutkii väestön määrää, maantieteellistä jakaantumista ja rakennetta ja niissä tapahtuvia muutoksia

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.