p

Maailman metsien rooli hiilivarastona valtava, paljastaa tutkimus

Viime aikoihin saakka tutkijat ovat olleet epävarmoja siitä, kuinka paljon ja missä päin maailmaa maan hiili on varastoituneena. Science Express:in 14 heinäkuuta julkaisemassa artikkelissa tutkijat (alla) kertovat, että vuosien 1990 ja 2007 välillä maailman metsät sitoivat hiiltä n. 2,4 gigatonnia vuodessa.
Vanhaa metsää ⎜ Kuva: Ekofokus
Tutkimustulokset osoittavat, että metsien osuus vastaa lähes koko maailman maanpäällisen hiilen sitomisesta. Pohjoisissa metsissä arvioidaan olevan varastoituneena 22 prosenttia hiilestä. Ilmaston lämpeneminen voi kuitenkin lisätä metsäpaloja ja hyönteisten tekemiä tuhoja ja se puolestaan vähentää pohjoisten metsien kykyä sitoa hiiltä.
"Meidän tutkimustulokset osoittavat selvästi, että metsillä on keskeinen rooli maanpäällisen hiilitasapainon säilyttämisessä", sanoi professori A. David McGuire Alaskan yliopistosta Fairbanksista. "Metsillä on huomattava rooli hiilidioksiditasapainon säätelijänä".

Raportti sisältää kattavan arvion hiilestä maailman metsissä, joka perustuu viimeisimpiin inventaariotietoihin, ja siinä on mukana pohjoisten-, lauhkean- ja trooppistenmetsien hiilivarastojen muutokset elävien- ja kuolleiden puiden hiilivarastosta, puutuotteista, kasveista ja arvioita maaperän hiilen muutoksista eri maissa, alueissa ja maanosissa.

Tutkijat toteavat, että on ymmärrettävä nykyisten ja tulevien metsien erittäin tärkeä rooli hiilen sitojana, ja on olennaista tuoda tietoa keskusteluun kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi.

Maailman metsien rooli hiilivarastona valtava:
Yude Pan, Richard A. Birdsey, Jingyun Fang, Richard Houghton, Pekka E. Kauppi, Werner A. Kurz, Oliver L. Phillips, Anatoli Shvidenko, Simon L. Lewis, Josep G. Canadell, Philippe Ciais, Robert B. Jackson, Stephen Pacala, A. David McGuire, Shilong Piao, Aapo Rautiainen, Stephen Sitch, ja Daniel Hayes.

Lähde: University of Alaska Fairbanks

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.