p

Kuivuus lisää metsäpalojen riskiä

Venäjällä riehuvat metsäpalot syytävät ilmakehään terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Suomeen asti savut eivät ole kuitenkaan levinneet ja haitat ovat paikallisia.

Ilmavirtaukset ovat kuljettaneet savuja Venäjän metsä- ja maastopaloista Suomeen useana kesänä. Tänä kesänä ilmanlaatu ei ole Suomessa huonontunut Venäjän maastopalojen takia, vaikka maastopaloja on ollut Venäjän puolella laajemmalla alueella kuin aikaisemmin.

Metsäpalovaroitukset Suomessa

Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko metsiin tai niiden läheisyyteen on kielletty. Suomessa metsäpalovaroitusjärjestelmä perustuu metsämaaston kuivuuden arviointiin. Haihdunta ja sademäärä edellisten päivien ajalta vaikuttavat maanpinnan kosteuteen. Erittäin kuivaan maahan pitää alueella laajemmin sataa vettä yli viisi millimetriä vuorokaudessa, jotta metsäpalovaroitus voidaan poistaa.

Ilmastonmuutos lisää paikoin kuivuutta ja samalla metsäpalojen riskiä

Ilmatieteen laitos tutkii ilmastonmuutoksen vaikutuksia metsäpaloihin. Metsäpaloriskiä lisää kuivuus, jolla on läheinen yhteys ilmastollisiin olosuhteisiin. Ilmaston lämpeneminen lisää suurella todennäköisyydellä kuivien kausien määrää ja kestoa mm. eteläisessä Euroopassa ja osissa Siperiaa. Tällöin metsäpaloille herkät olosuhteet yleistyvät . Tulevaisuudessa, kuten nykyäänkin, on pidettävä huolta, että metsäpalojen määrää rajoitetaan varovaisella tulenkäytöllä ja palontorjunnalla.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.