Aalto-yliopiston tutkijoiden tutkimustulokset kumoavat aiempien tutkimusten johtopäätökset: kaupunkilaisen ja maalaisen hiilidioksidijalanjäljet ovat käytännössä yhtä isot. Ilmastonmuutosta vauhdittavat hiilidioksidipäästöt riippuvat eniten siitä, miten paljon tavaroita ja palveluita ihmiset kuluttavat, eivät siitä, missä he asuvat.
![]() |
Tutkija Jukka Heinonen kyseenalaistaa aiemmat hiilijalanjälkitutkimukset |
− Jos televisio tehdään maaseudulla sijaitsevalla tehtaalla, mutta kaupunkilainen ostaa ja käyttää television, laitteen valmistamisesta syntyvä hiilidioksidipäästö pitäisi laskea kaupunkilaiselle, ei sen maaseudulla olevalle valmistajalle, sanoo Jukka Heinonen.
Tutkimus tehtiin käyttäen uutta hybridielinkaarimallia, joka määrittää hiilidioksidipäästöjen kohdentamisen tuotantoa, rahansiirtoja ja kulutustilastoja tarkastelemalla. Kaupungin ja maaseudun rajat ylittävää hybridielinkaarimallia ei ole käytetty aiemmin, koska tutkimus on hyvin vaikea ja monimutkainen tehdä. Toisin kuin aiemmissa tutkimuksissa, nyt tutkijat pystyivät myös mittaamaan palveluiden vaikutuksen hiilidioksidijalan-jälkeen.
Tutkijat huomasivat, että hiilidioksidipäästöt ovat suoraan sidoksissa tulotason mukana muuttuneisiin kulutustapoihin.
− Vauraammat ihmiset esimerkiksi lentävät enemmän, ja tämän tuloksena tuottavat enemmän hiilidioksidia kuin köyhemmät ihmiset, Heinonen sanoo.
Tutkimuksessa analysoitiin Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere ja seitsemän Tamperetta ympäröivää kuntaa. Tutkimuksen mukaan eniten hiilidioksidipäästöjä tuottivat sähkö ja lämmitys, rakentaminen ja asuntojen ylläpito sekä liikenne. Yksityisautoliikenne etäisyyksien yli lisää hiilidioksidipäästöjä maaseudulla, mutta sen vaikutus on hyvin pieni verrattuna muihin tekijöihin.
Tutkimus on julkaistu tieteellisessä julkaisussa Environmental Research Letters (ERL)
Lähde: Aalto-yliopisto
0 kommenttia:
Lähetä kommentti