p

Greenpeace haastaa Adidaksen ja Niken kilpailuun myrkyttömästä tulevaisuudesta

Greenpeace vaatii urheiluvaatteiden jättiläisiä poistamaan myrkylliset kemikaalit toimitusketjuistaan ja tuotteistaan. Vaatimus on jatkoa vuoden kestäneelle tutkimushankkeelle Kiinan jokien saastumisesta.

Greenpeace International julkaisi 13.7.2011 tekstiiliteollisuuden myrkkypäästöjä käsittelevän Dirty Laundry -raportin Pekingissä ja Hong Kongissa pidetyissä lehdistötilaisuuksissa. Greenpeace löysi haitallisia kemikaaleja näytteistä, jotka otettiin kahden tekstiilitehtaan, Youngor Textile City Complexin ja Well Dyeing Factory Limitedin vedenpoistoaukkojen läheltä Yangze-joen ja Helmijoen suistoalueilta. Molemmat tehtaat valmistavat vaatteita suurille kansainvälisille ja kiinalaisille brändeille, kuten Adidakselle, Nikelle ja kiinalaiselle Li Ningille.

”Haastamme kaikki raportissa mainitut vaatemerkit poistamaan haitalliset kemikaalipäästöt tuotantoketjuistaan ja tuotteistaan. Kehotamme uusia trendejä luovia tunnettuja brändejä, kuten Adidasta ja Nikeä näyttämään tietä”, sanoo Yifang Li, Greenpeacen myrkkykampanjoitsija Kiinassa.

Ympäristöjärjestön ottamista näytteistä löytyi luonnossa hajoamattomia ja ihmisten sekä eläinten elimistöön kertyviä kemikaaleja, jotka voivat häiritä hormonitoimintaa ja aiheuttaa pitkäaikaista haittaa ympäristölle ja terveydelle.

”Nämä löydöt antavat kuvan myrkyllisistä kemikaaleista, joita tekstiiliteollisuus päästää vesistöihin ympäri maailmaa. Havainnot kertovat paljon laajemmasta ongelmasta, jolla on vakavia ja pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisille ja luonnolle”, toteaa Martin Hojsik, Greenpeace Internationalin myrkkykampanjan vetäjä.

”Tällä hetkellä yhdelläkään esiin nostetuista yrityksistä ei ole kattavaa käsitystä tuotteidensa valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista. Ongelma voidaan ratkaista kattavalla kemikaalien käytön hallintajärjestelmällä, jonka avulla haitallisia kemikaaleja voidaan tarkkailla, vähentää ja poistaa käytöstä koko tuotantoketjussa”, Hojsik sanoo.

Greenpeace kehottaa myös hallituksia toimimaan, jotta haitallisista kemikaalipäästöistä päästäisiin eroon yhden sukupolven eliniän aikana. ”Poliitikot voivat valita. Kansalaisten ja ympäristön altistumisen myrkyllisille aineille voidaan antaa jatkua tai sitä voidaan ryhtyä rajoittamaan ja samalla tukea kestäviä innovaatioita”, Hojsik sanoo.

Yhteenveto ja koko englanninkielinen raportti löytyvät täältä »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.