p

Eteläisten lajien rynnistys Suomeen jatkuu

Vornalude (Reduvius personatus). Kuva Teemu Rintala
Suomeen leviää edelleen uusia lajeja ja edellisinä vuosina tänne levinneiden lajien kannat vahvistuvat. Viime kesänä kuumat kaakkoistuulet toivat maahamme näyttäviä sudenkorentoja, perhosia ja kulkusirkkoja. Myös tänä kesänä rynnistys jatkuu, hiljakkoin löytyi Suomen 514. ludelaji, vornalude, Kirkkonummelta.

Joka vuosi maassamme tavataan useita aiemmin Suomesta löytymättömiä lajeja. Vuoden 2000 jälkeen Suomeen on levinnyt suuri joukko uusia lajeja, etupäässä hyönteisiä. Viime vuosien uutuuksia on löytynyt muun muassa perhosista, luteista ja sudenkorennoista. Osa uusista lajeista saapuu tänne Suomen lähialueilta, mutta toiset lajit saattavat loikata tänne suoraan Itämeren eteläosista tai jopa kauempaa.

Viimeisimpänä uutena lajina löytyi Kirkkonummen Rönnskäriltä kookas mustanpuhuva petoludelaji Reduvius personatus. Vornalude on ahnas peto, joka saalistaa esimerkiksi siiroja, kovakuoristen toukkavaiheita ja lutikoita. Vornaluteen löysi luontoharrastaja Biti Ojala Rönnskärin lintuasemalta. Viikkoa aiemmin samalta saarelta löytyi meren yli lentänyt koloradonkuoriainen. Tällä kertaa tämä haitallisena pidetty kuoriaislaji ei kulkeutunut ihmisen mukana, vaan se saapui omin siivin meren yli. Kesän aikana lintuasemalla on tehty muitakin merkittäviä hyönteishavaintoja.

"Uusia lajeja on jännittävää odotella, mutta silti niiden löytyminen aina yllättää. Suomen hyönteislajisto saa kesä kesältä enemmän keskieurooppalaisia piirteitä. 1980-luvulla näistä ei voinut haaveillakaan" toteaa luteisiin perehtynyt vanhempi tutkija Teemu Rintala.

Osa maahamme aiempina vuosina saapuneista lajeista on levinnyt laajemmalle ja ne ovat muodostaneet pysyviä kantoja. Ilahduttavia tulijoita ovat näyttävät päiväperhoset, kuten pikkuhäiveperhosta tapaa jo siellä täällä Etelä-Suomessa.

Myös aikaisemmin maamme eteläisissä osissa eläneet lajit leviävät kohti pohjoista. Näyttäisikin siltä, että leviäminen kohti pohjoista voidaan havaita niin uusina lajeina kuin maan sisäisinä levinneisyysalueiden muutoksina. Samaan aikaan kun lajien levinneisyysalueet laajenevat pohjoiseen, monien lajien levinneisyydet etelässä häviävät.

Lähde: SYKE

Aiheesta aikaisemmin:
Ilmastonmuutos parantaa maahanmuuttajien asettumista Suomeen

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.