p

Ydinvoimatuotannon elinkaari on erittäin riskialtis ja saastuttava

Ydinvoimalaitoksen käyttöikä on n. 50-60 vuotta jos atomimylly pyörii ilman ydinturmaa.  Esimerkiksi Tshernobylin ja Fukushiman kaltaisissa ydinonnettomuuksissa radioaktiivinen säteily saastuttaa kymmenien kilometrien säteellä alueen asuinkelvottomaksi vuosikymmeniksi.

Ydinvoimalaitoksessa syntyvä käytetty ydinpolttoaine on tappavan vaarallista reaktorista poistettaessa. Vaikka käytetyn ydinpolttoaineen aktiivisuus vähenee nopeasti, se säilyy erittäin pitkään hyvin vaarallisena. Vielä 10 000 vuoden kuluttua 1 tunnin säteilyannos on yhtä suuri kuin vuotuinen luonnosta saatu säteilyannos.

Ydinjätettä on kertynyt ydinvoimalaitoksista n. 250 000 uraanitonnia vastaava määrä, jonka aktiivisuus ylittää 1 000 000 petabecquerelia (PBq). Lisäksi on keski- ja matala-aktiivisia jätteitä n. miljoona kuutiometriä. Sekä ydinasetuotannon korkea-aktiivisen jätteen määrä, joka sekin on myös n. miljoonaa kuutiometriä ja sen kokonaisaktiivisuus on suunnilleen 150 000 PBq.

Unohtamatta tietenkään uraanikaivostoiminnan jälkeensä jättämää ydinjätemäärää. Aktiivisuuspitoisuus näissä jätteissä on tyypillisesti 100 becquerelia grammassa (Bq/g), niitäkin on kertynyt jo miljardi tonnia. On myös ydinjätteitä joita on päässyt ympäristöön ja meriin huomattavia määriä. Mihin me tarvitaan näin suuret määrät ydinjätettä?

Vähän aikaperspektiiviä

Ihmiskunnan (homo sapiens) aamuhämärästä, eli siitä milloin nykyihminen kehittyi tälle planeetalle omaksi lajikseen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, on kulunut viimeisen tiedon mukaan eri vaiheiden kautta nykyhetkeen n. 200 000 vuotta *). Homo sapiens, siis viisas ihminen? Ei jumalauta, onko kysymyksessä ollenkaan sama ihmislaji? Taitaa olla Homo stupidus nykyisin!

Vasta 250 000 vuoden kuluttua kallioon sijoitetun ydinjätteen säteilymäärä on samaa luokkaa kuin kalliossa sijaitseva keskikokoinen uraaniesiintymä. Siis kauemmin kuin koko nykyihmisen matka (homo sapiens) aamuhämärästä on kulunut aikaa tähän päivään saakka.

Aikojen vertailu antaa hyvän käsityksen siitä miten vaarallista ja pitkäaikaista käytettyä ydinpolttoainetta jää vaivoiksi tuhansien sukupolvien ajaksi. Eli, jos esi-isät olisivat keksineet heti alkuun ydinvoiman 200 000 vuotta sitten, olisi niiden ydinjätteet säteilytasoltaan nykyään enemmän kuin kalliossa oleva keskikokoinen uraaniesiintymä. Melkoisen pitkäaikainen maailmanlaajuinen riski ydinvoimalaitoksen käytöstä 50-60 vuoden ajalta.

Ydinvoiman elinkaari 

Kun otetaan huomioon ydinenergiateollisuuden koko elinkaari, siis kaivoksesta – loppusijoitukseen, jää jälkeemme vain koko ydinenergiatuotannon jätteet ja saastuneet maa- sekä kaivosalueet. Ydinonnettomuuden vaara on myös todellinen. Siitä on hyvä esimerkki lähimenneisyydestä Japanista, joka ydinturma on edelleenkin menossa ja luultavasti kestää vielä vuosia.

Laajamittainen ympäristörikos

Eikö mistään opita? Mikä on se valtuutus ja oikeus joka antaa luvan rakentaa vaarallisia ja ongelmallisia sekä erittäin riskialttiita ydinvoimalaitoksia maahamme sekä yleensä mihinkään maapallolla. Raha ei riitä oikeutukseksi mitenkään, eikä mikään muukaan keskittämiseen, ideologiaan tai ahneuteen sopiva motiivi, ne eivät myöskään ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaisia. Näkemykseni mukaan ydinvoimateollisuus on mitä laajamittaisin ympäristörikos.

Nykyisillä energiatehokkailla käyttötavoilla, sekä hajautetulla uusiutuvilla monipuolisilla energiatuotantotavoilla saavutetaan ympäristöystävällinen ja taloudellisin tapa tuottaa riittävästi energiaa koko ihmiskunnan tarpeisiin.
*)Laajimmin hyväksytyn teorian mukaan nykyihmiset kehittyivät Afrikan savanneilla noin 200 000–250 000 vuotta sitten syrjäyttäen Homo erectus -lajin. (Wikipedia)
Lue myös:

Räjähdys Fukushiman ydinvoimalassa ja Japanin tsunami
Ydinvoiman ongelmat
Puhdasta energiaa vuonna 2050

############

Tänään tulleen Greenpeacen tiedotteen mukaan, ympäristöjärjestö onnittelee Italialaisia ydinvoiman torjumisesta. Italialaiset torjuivat ydinvoiman uuden tulon maahan murskaluvuin (95%) eilisessä kansanäänestyksessä. Vuoden 1987 suoritetun kansanäänestyksen jälkeen Italian ydinvoimalat suljettiin, eikä ydinvoimaa ole sen jälkeen otettu käyttöön.

Greenpeace toivoo Suomen seuraavan Saksan, Sveitsin ja Italian esimerkkiä.

Tiedotteessa todetaan myös, että uusiutuvilla energialähteillä voidaan kattaa lähes 80% maailman energiatarpeesta vuoteen 2050 mennessä, IPCC:n laatiman uusiutuvaa energiaa käsittelevän raportin mukaan.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.