p

Valtameriä uhkaa "globaalisti merkittävä" merilajien sukupuutto

Kansainvälinen meriasiantutkijaryhmä varoittaa juuri julkaistussa raportissa, että merien lajit ovat siirtymässä vaiheeseen jossa sukupuuttoaalto on ennennäkemätöntä ihmiskunnan historian aikana.

Alustava raportti syntyi "State of Oceans" seminaarin yhteistyössä jota isännöi IUCN huhtikuussa. Ensimmäistä kertaa pohdittiin kaikkia kohdistuvia kumulatiivisia vaikutuksia valtameriin. Meritieteen kaikilta aloilta tutkittiin yhdistetyt vaikutukset saastumista, happamoitumista, valtamerien lämpenemistä, liikakalastusta ja happikatoa.

Tieteellisessä seminaarissa todettiin, että yhdistelmä kuormitustekijöiden vaikutuksista valtameriin, maailman merten eliöstö on tuhoutumassa ennennäkemätöntä vauhtia joka voidaan rinnastaa menneisiin suuriin sukupuuttoaaltoihin maapallon historiassa. Nopeus ja määrän tuhoutuminen on paljon suurempi kuin kukaan on ennustanut.

Seminaarissa todettiin myös, että monet aikaisemmin tunnistetut vaikutukset ovat suurempia kuin pahimmat ennustukset. Seurauksia on vaikea arvioida. Ensimmäiset askeleet globaalisti merkittävään sukupuuttoaaltoon voi olla jo alkanut, joka uhkaa merien lajeja, kuten riuttoja muodostavia koralleja.

"Maailman johtavat valtameri asiantuntijat ovat yllättyneitä näkemästämme muutoksien määrästä ja suuruudesta", sanoo Dan Laffoley (Marine Chair of IUCN’s World Commission on Protected Areas, Senior Advisor on Marine Science and Conservation for IUCN), joka on ollut mukana kirjoittamassa raporttia. "Tulevaisuuden haasteita merissä on paljon, mutta toisin kuin edelliset sukupolvet, me tiedämme mitä tulee tapahtumaan. Nyt on aika suojella planeettamme sininen sydän tänään, ja sillä on kiire".

"Tulokset ovat järkyttäviä" sanoo tohtori Alex Rogers (ISPO). "Kun katsoimme kumulatiivisia vaikutuksia mitä ihmiskunta tekee merille, suraukset tulivat paljon pahempina kuin yksittäin toteutuneet. Tämä on erittäin vakava tilanne ja vaatii yksiselitteisiä toimia kaikilla tasoilla. Etsimme seurauksia ihmiskunnalle, joka vaikuttaa meidän aikanamme ja mikä pahinta, lapsiimme ja tuleviin sukupolviin".

Meritieteen asiantuntijat ympäri maailmaa kokoontuivat IPSO:n ja IUCN:n järjestämään paneeliin Oxfordin yliopistoon. Ryhmä tarkasti yli 50 viimeisintä meriasiantuntijoiden tutkimusta ja löysivät pitäviä todisteita ilmastonmuutoksen vaikutuksista yhdessä ihmisten aiheuttamista vaurioista, kuten liikakalastus ja maatalouden ravinteiden kulkeutuminen valumavesien mukana meriin. Ne ovat jo aiheuttaneet dramaattisen heikentymisen merien terveyteen.

Lisääntyvälle hapettomuudelle (ilman happea joka tunnetaan merien katvealueina) yhdistettynä valtamerien lämpenemiseen ja happamoitumiseen ovat ne kolme tekijää, jotka ovat olleet läsnä jokaisessa menneessä massasukupuutto aallossa maapallon historian aikana.

On vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että nämä kolme tekijää meressä yhdistyessään pahentaa edelleen useita vakavia tekijöitä. Ryhmä totesi, että uusi sukupuuttoaalto on väistämätön jos nykyinen vahinkojen kehityskaari jatkuu. Voidaan sanoa sen olevan jo alkaneen.

Faktat jotka korostuivat paneelissa ovat:

Hiilen imeytyminen mereen on nyt paljon suurempaa kuin viimeisen merieläinlajien massasukupuuton aikana n. 55 miljoonaa vuotta sitten, jolloin jopa 95% meren eläimistä tuhoutui.

Yksittäinen korallien massavalkaisu tapahtui vuonna 1998 jossa kuoli 16% maailman kaikista trooppisista koralliriutoista.

Liikakalastus on vähentänyt joitakin kaupallisia kalakantoja yli 90%.

Uusi tutkimus ilmaisee myös, että epäpuhtauksien, palonestoaineiden kemikaalit ja pesuaineiden synteettiset myskit kulkeutuvat meriin ja, että nämä kemikaalit voivat imeytyä pieninä hiukkasina mereen, ja edelleen meressä olevien eliöiden ravintoketjuun.

Asiantuntijoiden mukaan näiden ja muiden uhkien lisääntyminen yhdessä tarkoittaa sitä, että meren ekosysteemi ei voi palautua, kun sitä jatkuvasti kuormitetaan uusilla hyökkäyksillä.

Raportissa esitetään useita suosituksia ja vetoomuksia valtioihin, jotta alueelliset toimijat ja YK toteuttaa toimenpiteitä joilla säästetään ja parannetaan valtamerien ekosysteemiä ja erityisesti vaaditaan kiireellisesti parempaa hallintoa ja suojaa merialueille jotka muodostavat valtamerien enemmistön.

Lähde: IUCN
Kuva: IUCN

Merien happamoitumisesta aikaisemmin:
23.12.10 Merenpinnan nousu ja merien happamoituminen
21.6.2010 Merien muutoksilla dramaattisia vaikutuksia ihmisille
10.2.10 Meret ilmaisevat ilmastonmuutoksen vaikutukset
17.12.09 Merien happamoituminen

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.