p

Saksa luopuu ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä

Saksa päätti luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä. Saksan parlamentti hyväksyi tänään päätöksen ylivoimaisella enemmistöllä äänin 513–79.

“Saksan hallituksen päätös luopua ydinvoimasta on ainoa järkevä reaktio Fukushiman ja Tshernobylin onnettomuuksien opetuksiin. Päätös osoittaa myös Saksan sitoutumista uusiutuvan energian ja energiatehokkaan tekno-logian kehittämiseen maan energiatarpeiden täyttämiseksi”, kommentoi Greenpeacen Tapio Laakso.

“Saksalla on ollut pitkään valta-asema turvallisen ja puhtaan energian kehittämisessä. Maa on ollut ensimmäisenä kaupallistamassa nykyaikaista tuulivoimaa ja nyt myös aurinkoenergiaa. Maailman neljänneksi suurimman talousmahdin näkemys ja johtajuus ovat hyvä uutinen myös ilmastolle. Se mahdollistaa globaalisti puhtaan energian nopeamman kehittämisen ja hyödyntämisen”, mainitsee Laakso

Ympäristöjärjestön mukaan, “Saksan päätös on selvä viesti myös Suomelle ydinvoiman vaarallisuudesta, kestämättömyydestä ja hallitsemattomuudesta. Saksa osoittaa myös, ettei ydinvoimasta luopuminen tarkoita fossiilisiin polttoaineisiin turvautumista, vaan tulevaisuus on uusiutuvassa energiassa sekä energiatehokkuudessa. Uusiutuva energia on työllistänyt Saksassa jo 370 000 ihmistä. Alan taloudellisen nousun sekä työturvallisuuden tulisi innostaa muita maita seuraamaan Saksan jalanjälkiä.”

Ydinvoimasta luopumisen lisäksi liittokansleri Merkelin hallitus vahvisti sitoumuksen leikata ilmastopäästöjä 40 prosentilla 1990–2020. Tämä tarkoittaa päästöjen vähentämistä 23 prosenttia vuosien 2010–2020 aikana, mikä on EU-tavoitteita kunnianhimoisempi. Hallitus pyrkii kaksinkertaistamaan uusiutuvan energian osuuden sähköntuotannossa 17 prosentista 35 prosenttiin. Greenpeace ja uusiutuvan energian tuottajat ovat vaatineet uusiutuvien kolminkertaistamista 50 prosenttiin, mikä mahdollistaisi ydinvoimasta luopumisen nopeammin.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.