p

Pyöriäiset ovat lähes hävinneet – ilmoitathan havainnoistasi

Pyöriäinen valittiin viime vuonna ensimmäistä kertaa mukaan Suomen nisäkäslajiston uhanalaisuusarviointiin ja se nousi heti nisäkkäiden Punaiselle listalle yhdessä 21 muun lajin kanssa. Samalta listalta löytyvät myös liito-orava ja saimaannorppa. Listan mukaan pyöriäinen olisi jo hävinnyt Suomen merialueilta, sillä lisääntyvistä yksilöistä tai Suomen alueilla syntyneistä poikasista ei ole tehty havaintoja. Pyöriäisen voi kuitenkin yhä nähdä vierailevan rannoillamme ja ilmoituksia havainnoista kerätään tänäkin vuonna.
Pyöriäisen elämää vaikeuttavat muun muassa ympäristömyrkyt, torjunta-aineet ja saasteet, pyynti sekä vesiliikenteen aiheuttamat häiriöt. Pyöriäisiä menehtyy myös kalastuksen sivusaaliina.

Pyöriäishavaintoja kerättiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Kymmenen vuoden aikana Suomen alueella on tehty noin kolmekymmentä pyöriäishavaintoa, keskimäärin 3−4 yksilöä vuodessa. Suurin osa havainnoista keskittyy Saaristomerelle. Havainnointikampanjassa ovat mukana WWF Suomi, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Särkänniemen delfinaario, Ahvenanmaan maakunnan hallitus ja ympäristöministeriö.

Kansainvälinen hanke kerää pyöriäistietoa vedenalaisilla kuuntelulaitteilla

Pyöriäiskannan esiintymisestä ja koosta Itämerellä hankitaan tietoa meren pohjaan asennettavan kuuntelulaiteverkoston avulla. SAMBAH (Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour porpoise) -hankkeessa meren pohjaan ankkuroidaan 300 kuuntelulaitetta, joiden avulla kerätään aineistoa pyöriäisen suojelun tehostamiseen. Suomen merialueilla laitteita on 47. Hankkeessa on mukana kahdeksan Itämeren rantavaltiota. Suomessa hankkeessa vaikuttavat Turun ammattikorkeakoulu, ympäristöministeriö, Särkänniemen elämyspuisto (Delfinaario) sekä WWF Suomi. Vuonna 2010 alkanut hanke jatkuu vuoteen 2014.

Ilmoita havainnostasi Itämeriportaalin havannointilomakkeella »»

Lähde:  YM

Itämeriportaalin pyöriäissivut »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.