p

Öljy-yhtiön lakimiehet yrittävät pysäyttää Greenpeacen arktisen kampanjan

Miljoonasakkojen uhka samalla kun yhtiöltä vaaditaan puuttuvia suunnitelmia öljyvuodon varalta. 

Greenpeace, joka yrittää pysäyttää syvänmeren öljynporauksen arktisilla vesillä, kiihdyttää kampanjaansa vaatimalla Grönlannin parlamenttia julkistamaan öljy-yhtiö Cairn Energyn suunnitelmat öljyvuodon varalta. Grönlannin viranomaiset pitävät suunnitelmia salaisena.

Grönlannin vesillä porauksia tekevä Cairn Energy on haastanut Greenpeacen oikeuteen Alankomaissa Amsterdamissa. Yhtiö hakee kahden miljoonan euron uhkasakkoa jokaisesta päivästä, jona aktivistit pysäyttävät yhtiön öljynporauksen Arktisella alueella. Viime viikolla Greenpeacen aktivistit pysäyttivät 53 000 tonnin öljynporauslautta Leiv Eirikssonin toiminnan yhteensä viideksi päiväksi.

Greenpeace jätti maanantaiaamuna virallisen kantelun Grönlannin parlamentin oikeusasiamiehelle. Kantelussa todetaan, että Greenpeace on pyytänyt 17 eri dokumenttia, mutta saanut niistä vain kaksi. Grönlannin mineraali- ja öljyvirasto kieltäytyy saattamasta julkisuuteen muita asiakirjoja – kuten Cairn Energyn suunnitelmaa öljyvuodon varalta, asiakirjoja Cairn Energyn korvausvelvollisuudesta öljyvuodon tapahtuessa ja joukkoa teknisiä raportteja, jotka valaisisivat arktisen öljynporauksen riskejä.

Vastoin kaikkia toimialan normeja Cairn Energy kieltäytyy julkistamasta asiakirjoja, jotka kuvaisivat, miten yhtiö toimii Meksikonlahden onnettomuuden tapaisessa katastrofissa arktisella alueella. Greenpeace on toistuvasti vaatinut suunnitelmaa julkisesti nähtäväksi, jotta sitä voitaisiin puolueettomasti arvioida. Viime lauantaina kesäkuun 4. päivänä 18 aktivistia nousi Leiv Eirikssonille, joka on 180 kilometriä Grönlannin rannikosta, vaatiakseen suunnitelmaa. Kun heille ei sitä annettu, he jäivät lautalle estämään porausta kahdeksaksi tunniksi. Mukana oli myös suomalainen aktivisti.

Ben Stewart on öljykampanjoitsija Greenpeacen Esperanzalla, joka on tällä hetkellä Leiv Eiriksson lähellä, Tanskan merivoimien sota-aluksen asettaman 500 metrin suojavyöhykkeen ulkopuolella.

”Se kuinka Cairn Energyn lakimiehet uhkaavat meitä miljoonien uhkasakoilla osoittaa vain, kuinka epätoivoisesti he haluavat pitää salaisina suunnitelmat öljyvuotojen varalta. Cairn Energy voi palkata vaikka kuinka monta kallista lakimiestä, me emme lopeta vaatimasta asiakirjoja, jotka ihmisten on oikeus nähdä. Kun suunnitelmat on lopulta julkistettu meillä on mustaa valkoisella siitä, mitä asiantuntijat ovat sanoneet jo kuukausia. Cairn Energy ei pysty puhdistamaan arktista öljyvuotoa. Sen pitäisi huolestuttaa Cairn Energyn sijoittajia yhtä paljon kuin niitä, jotka haluavat rauhoittaa tämän herkän ympäristön”, Stewart sanoo.

”Se miten suhtaudumme arktisen alueen sulavaan jäähän, kertoo paljon siitä, millaisen tulevaisuuden haluamme. Meidän on nähtävä supistuva jääpeite varoituksena siitä, että nyt on siirryttävä öljyn tuolle puolen ja investoitava puhtaaseen teknologiaan. On tullut aika vetää raja ja ajaa öljy-yhtiöt pois arktiselta alueelta ja sillä tavalla näyttää, että fossiilisten polttoaineiden aikakausi on ohi”, Stewart jatkaa.

Katso kuvia mielenosoituksesta Leiv Eirikssonilla »»

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace

Aikaisemmin:
Brittiasiakirjat osoittavat arktisen öljyvuodon puhdistamisen olevan mahdotonta

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.