p

Kuumempia kesiä pysyvästi, ennustaa ilmastotutkijat

Stanfordin yliopiston tutkijoiden tekemän uuden tutkimuksen mukaan, tropiikissa ja suuressa osassa pohjoista pallonpuoliskoa esiintyy peruuttamattomasti kesäisin lämpötilan nousua seuraavien 20-60 vuoden aikana, jos ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuudet kasvavat edelleen.

Tulokset julkaistaan ​​myöhemmin tässä kuussa Climate Change julkaisussa.

Stanfordin tutkimustiimi totesi tutkimuksessaan, että monilla trooppisilla alueilla Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa voidaan kokea pysyviä ennennäkemättömiä kesähelteitä seuraavan kahden vuosikymmenen aikana. Keskileveysasteilla Euroopassa, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa - mukaan lukien Yhdysvallat - mantereen alueella on todennäköisesti äärimmäisiä lämpötiloja kesäisin seuraavien 60 vuoden aikana.


"Ennusteidemme mukaan suuri osa maapallosta todennäköisesti lämpenee nopeasti vuosisadan puoliväliin mennessä ja kesät ovat lämpimämpiä kuin kuumimmat kesät viimeisen 50 vuoden aikana", sanoi tutkimuksen johtava tekijä apulaisprofessori Noah Diffenbaugh, Woods Institute for the Environment at Stanford'ista. Tutkimusta avusti Martin Scherer.d.

Ilmastomallit, mennyttä ja tulevaa

Ilmastonlämpenemisen määrittämiseksi tulevina vuosikymmeninä, Diffenbaugh ja Scherer analysoi kokeissa yli 50 ilmastomallia mukaan lukien tietokonesimuloinnit tälle vuosisadalle. Kun kasvihuonekaasupitoisuuksien odotetaan kasvavan, simuloitiin viime vuosisadan ennusteet maapallon ilmastosta 50 viimeisen vuoden ajalta. Analyysi paljasti, että monin paikoin planeetalla voi esiintyä korkeita pysyviä lämpötilapiikkejä kesäisin 60 vuoden aikana.

"Analysoimme myös kirjattuja historiatietoja sääasemilta ympäri maapalloa nähdäksemme, onko ennustettu ennennäkemätön lämpötilan nousu jo alkanut", kertoi Diffebaugh. "Kävi ilmi, kun katsomme ajassa taaksepäin kirjattuja lämpötilamittauksia, havaitsimme kuumentumisen jo alkaneen".

Tropiikki lämpenee nopeammin ilmastonmuutosmallin analyysin ja historiallisten säätietojen mukaan. Huomaamme välitöntä erittäin kausiluonteisen lämmön lisääntyneen eniten tropiikissa, jopa 70 % 21 vuosisadan alkupuolella (2010-2039).

Tutkimuksen mukaan dramaattisimmat muutokset näkyvät ensin tropiikissa, mutta laajasti myös Pohjois-Amerikassa, Kiinassa ja Välimeren alueella Euroopassa.

Ympäristövaikutukset

Tällä kesäaikojen lämpötilojen dramaattisella muutoksella voi olla vakavia seurauksia ihmisen terveydelle, maataloustuotannolle ja ekosysteemin toiminnalle, sanoi Diffenbaugh. Hän huomautti esimerkiksi vuoden 2003 helleaallon Euroopassa, joka tappoi 40 000 ihmistä. Hän myös siteerasi tutkimuksia joiden ennusteet osoittavat Yhdysvaltojen keskilännessä lämpenevien kesien voivan vähentää satoja 30 prosenttia, kuten maissin ja soijan.

Diffenbaugh yllättyi siitä, kuinka nopeasti uusi ja tuhoisa lämmönnousu todennäköisesti syntyy, vaikka tutkimus perustui suhteellisen maltilliseen ennusteeseen kasvihuonepäästöistä 21 vuosisadalla.

"Se, että näemme jo nyt nämä muutokset menneistä säähavannoista, ja että ne vastaavat ilmastonmuutoksen mallisimulaatioita tarkasti, lisää luottamustamme, että ennustettu pysyvä lämpötilojen nousu kesäaikaan seuraavien vuosikymmenien aikana ovat hyvin perusteltuja", sanoi Diffenbaugh.

Tutkimusta tuki: National Science Foundation, the Department of Energy, the National Institutes of Health and the World Bank.

Lähde: ScienceDaily

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.