p

Keskustelu Kioton pöytäkirjan jatkosta kiihtyi Bonnin ilmastoneuvotteluissa

Saksan Bonnissa 6. kesäkuuta käynnistyneet ilmastoneuvottelut päättyivät eilen illalla odottavissa tunnelmissa. Keskeiseksi kysymykseksi nousi odotetusti vain muita teollisuusmaita kuin Yhdysvaltoja velvoittavan Kioton pöytäkirjan mahdollinen jatkokausi.

"Kysymys Kioton pöytäkirjan jatkokaudesta ja oikeudellisesta muodosta ovat Durbanin ilmastokokouksen ja samalla tämän vuoden ydinkysymyksiä, ja ne nousivat esiin Bonnissakin. Paineet jatkokaudesta päättämisestä kasvavat, kun vuosi 2013 lähestyy", kertoo Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia.

Euroopan unioni on ilmoittanut olevansa valmis Kioton pöytäkirjan toiseen velvoitekauteen vuodesta 2013 alkaen, mikäli myös kaikki muut eniten päästöjä aiheuttavat maat sitoutuvat riittäviin päästövähennyksiin.

Kansainvälisten ilmastoneuvottelujen tavoitteena on saada aikaan kattava kansainvälinen ilmastosopimusjärjestelmä, jonka avulla maailman lämpötilan nousu saataisiin rajoitettua alle kahteen asteeseen. Suomen ja EU:n tavoitteena on edelleen tasapuolinen neuvottelutulos, jossa ovat mukana kaikki eniten päästöjä aiheuttavat maat.

Bonnissa otettiin myös joitain pieniä mutta tärkeitä edistysaskeleita: "Neuvottelut maatalouden sekä lento- ja laivaliikenteen päästöjen rajoittamisesta saatiin viimein aidosti käyntiin, mikä on ollut EU:n yhteisenä tavoitteena. Näiden sektoreiden päästöt ovat nykyisen järjestelyn ulkopuolella", Haunia kertoo.

Bonnin neuvotteluissa jatkettiin myös Meksikon Cancúnissa viime joulukuussa pidetyssä osapuolikokouksessa sovittujen päätösten viemistä käytäntöön. Neuvotteluja jatkettiin muun muassa sopimuksen toimeenpanoon tarvittavista instituutioista sekä kaikkien maiden päästöjen raportointia ja päästövähennyksien todentamista tukevan seurantajärjestelmän kehittämisestä. Neuvottelujen yhteydessä järjestettiin myös YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen sekä Kioton pöytäkirjan alaelinten vuotuiset kokoukset.

Seuraava ilmastosopimuksen ja Kioton pöytäkirjan osapuolikokous COP17-CMP7 järjestetään 28.11.–9.12. Etelä-Afrikan Durbanissa. Tätä edeltää todennäköisesti vielä yksi virkamiestason valmistelukokous syksyllä.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.