p

Kansalaisjärjestöt valmistautuvat vuoden 2012 Rio+20 -huippukokoukseen

Suomen luonnonsuojeluliitto on käynnistänyt valmistelut kesäkuussa 2012 Rio de Janeirossa järjestettävää YK:n kestävän kehityksen huippukokousta varten. Tulevan huippukokouksen asialistalla on keskeisenä vihreä talous ja sen mahdollisuudet toimia kestävän kehityksen edistäjänä ja ilmastonmuutoksen torjujana.

Luonnonsuojeluliitto haluaa herättää kriittistä ja rakentavaa keskustelua talouskasvun sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Luonnonsuojeluliiton seminaarissa torstaina 9.6. puhunut norjalainen kestävän kehityksen huippuasiantuntija Jan-Gustav Strandenaes korosti itse prosessin merkitystä:

"Rio 20 -prosessi on tärkeä, koska sen avulla voidaan laatia tiekartta, jonka avulla luonnonvarojen kestävässä käytössä päästään eteenpäin. Riossa ei ole kysymys menneisyyden eikä nykyisyyden korjaamisesta. Riossa pyritään rakentamaan parempaa tulevaisuutta, jossa kestävä kehitys toteutuu käytännössä."

Strandenaesin mukaan prosessi on ainutlaatuinen myös siksi, että ensimmäistä kertaa YK:n historiassa kaikki toimijaryhmät on kutsuttu rakentamaan ja valmistelemaan huippukokouksen tulevaa loppuasiakirjaa.

"YK:n päätöslauselma ottaa vahvasti kantaa sen puolesta, että kansalaisyhteiskunnalla on paikka neuvotteluissa. Sillä on nyt ensi kertaa mahdollisuus osallistua suoraan YK:n päätöksentekoon. Sen on kyettävä laatimaan oma vaihtoehtonsa ja visionsa kestävästä tulevaisuudesta" kysyi Strandenaes.

"Luonnonvarojen kestävämpään ja oikeudenmukaisempaan käyttöön ei ole muuta sopimusjärjestelmää kuin YK:n kestävän kehityksen prosessit. Siksi meillä ei ole varaa julistaa kestävää kehitystä kuolleeksi", sanoo Luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtaja Hanna-Kaisa Hellsten.

Suomen luonnonsuojeluliiton seminaari pyrki aktivoimaan toimijoita kestävän kehityksen huippukokouksen teemojen käsittelyyn ja valmisteluun Suomessa. Seminaariin osallistui nelisenkymmentä järjestöjen, liike-elämän, ammattiyhdistysliikkeen ja muiden sidosryhmien edustajaa.

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.