p

Kansalaiset ympäri maailmaa vastustavat ydinvoimaa

Keskustelu ydinvoimasta on monitahoista, mutta yksi keskeinen tekijä on julkisella mielipiteellä, ihmiset 24 maassa ympäri maailmaa vastustavat sitä.

Mitä ihmiset ajattelevat ydinvoimasta? Ipsos MORI:n tekemän uuden mielipidemittauksen mukaan 62% ihmisistä 24 maassa ympäri maailmaa vastustavat ydinenergian käyttöä, jossa neljännes oli muuttanut mielipidettään Fukushiman katastrofin jälkeen.
Ennen kuin mennään lähemmin mielipidemittaukseen, pitää tehdä selväksi keskustelu yleensä ydinvoimasta joka on pirullisen monitahoista. Se kattaa riskit kasvavista hiilidioksidipäästöistä, poliittisen tahdon vahvuuden uusiutuvien taakse, kuten tuuli- ja aurinkovoima. Onko todelliset vaarat ydinvoimasta ja ydinaseiden leviämisestä huomioitu? Onko helppoa kaavaa, oikeaa tietoa, joka yhdistäisi kaikki nämä seikat jotta kysymyksistä voidaan saada "oikea vastaus"?  Yksi kuitenkin on yhteinen, yleinen mielipide.

Tehdyn mielipidekyselyn mukaan jotka olivat eniten ydinvoimaa vastaan, noin 80% ovat; Italia, Saksa ja Meksiko. Vain kolmessa maassa enemmistö suosi ydinvoimaa; Intia 61%, Puola 57% ja Yhdysvallat 52%. Englannissa ja Ruotsissa oli tasapeli 50-50.

Ranskassa jossa suurin osa sähköstä tuotetaan ydinvoimalla 67% vastusti sitä, kuten myös Australiassa. Ehkä yllättävin oli Japani, jossa vasta ollaan toipumassa Fukushiman katastrofista, 42% ihmisistä tukee jatkossakin ydinvoimaa.

Mielipidemittauksessa kysyttiin myös, mitä muita sähkön tuotantotapoja vastustetaan eniten. Ydinvoimaa siis vastustettiin eniten, jonka jälkeen tuli hiili 52% vastaan, kaasu 20% vastaan, vesivoima 9% vastaan, tuulivoima 7% vastaan ja aurinkoenergia 3% vastaan.

Gallupit eivät kerro miltä pohjalta ihmiset muodostivat mielipiteensä. Mutta se on häikäisevän selvää, että uusiutuvilla energialähteillä on maailmanlaajuinen tuki. On mahdollista pitää "valot päällä" ilman ydinvoimaa, jos uusiutuvat saavat enemmistön tuen myös hallituksilta. Kysymys kuuluukin: Kuuntelevatko hallitukset, mitä ihmiset haluavat?

Mielipidekyselyt tehtiin 24 maassa:  Argentiina, Australia, Belgia, Brasilia, Kanada, Kiina, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Unkari, Intia, Indonesia, Italia, Japani, Meksiko, Puola, Venäjä, Saudi Arabia, Etelä-Afrikka , Etelä-Korea, Espanja, Ruotsi, Turkki ja Yhdysvallat.

Kansainväliseen kyselyyn vastasi 18787 ihmistä, jossa haastateltiin 18 - 64 vuotiaita toukokuun 6 ja 21 päivien välisenä aikana. Noin 1000 henkilöä osallistui kustakin maasta, lukuun ottamatta Argentiinaa, Indonesiaa, Meksikoa, Puolaa, Saudi Arabiaa, Etelä-Afrikkaa, Etelä-Koreaa, Ruotsia, Venäjää ja Turkkia, joissa kussakin osallistui noin 500 henkilöä.

Painotus oli väestörakenteen kannalta tasapainossa ja kyselyn tulos heijastuu aikuisväestön mukaan. Arvioitu virhemarginaali kaikista vastauksista 1000:n otoksessa on +/- 3,1 prosenttia ja 500:n otoksessa +/- 4,5 prosenttia.

2 comments:

 1. Anonyymi6/28/2011

  Samassa yhteydessä voisi kysyä mielipidettä tai arviota myös muista energiantuotantoon liittyviä asioista, jolloin olisi mahdollista analysoida myös vastausten perusteita, esim:
  - montako ihmistä kuoli Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa?
  - miten eri tuotantomuodot sopeutuvat muuttuvaan kulutukseen ja tukevat sähköjärjestelmän vakautta ja toimintavarmuutta
  - miten paljon päästövähennyksiä saadaan esim. yhdellä eurolla, kun jokin fossiilinen korvataan muulla tuotantomuodolla
  - ym.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi10/25/2011

  Suomi puuttui tuosta listasta. Onko täällä järjestetty uutta mielipidemittausta kesän 2010 jälkeen? Silloin vastaan oli muistaakseni yli 50%?

  Lehtien verkkosivuilla tehdyt kyselyt tältä syksyltä antavat selkeästi suurempia lukuja. Jopa Helsingin Sanomien kysely (yli 6000 vastaust) kertoo, että 53% vastustaa lisärakentamista. MTV-3:n kyselyssä "mihin uusi ydinvoimala pitäisi rakentaa" 66% oli sitä mieltä että "ei mihinkään". Kemissä ilmestyvä pohjolan Sanomat sai vielä tylymmän tuloksen: naapurikunta Simo sai 14%, Pyhäjoki 9% mutta potin vei "ei mihinkään", 76%. 4586 vastausta.

  Itävallassa Zwentendorfin ydinvoimala jäi käynnistämttä, kun 1978 kansanäänestyksessä 50.4% vastusti sitä. Edelleenkin käynnistämättä: kansansuosio on ollut koko ajan pohjamudissa, varsinkin Harrisburgin ja Tsernobylin jälkeen. Olisiko Suomessa mahdollista? http://www.adressit.com/ydinvoimakansanaanestys

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.