Kansalaiset ympäri maailmaa vastustavat ydinvoimaa

Keskustelu ydinvoimasta on monitahoista, mutta yksi keskeinen tekijä on julkisella mielipiteellä, ihmiset 24 maassa ympäri maailmaa vastustavat sitä.

Mitä ihmiset ajattelevat ydinvoimasta? Ipsos MORI:n tekemän uuden mielipidemittauksen mukaan 62% ihmisistä 24 maassa ympäri maailmaa vastustavat ydinenergian käyttöä, jossa neljännes oli muuttanut mielipidettään Fukushiman katastrofin jälkeen.
Ennen kuin mennään lähemmin mielipidemittaukseen, pitää tehdä selväksi keskustelu yleensä ydinvoimasta joka on pirullisen monitahoista. Se kattaa riskit kasvavista hiilidioksidipäästöistä, poliittisen tahdon vahvuuden uusiutuvien taakse, kuten tuuli- ja aurinkovoima. Onko todelliset vaarat ydinvoimasta ja ydinaseiden leviämisestä huomioitu? Onko helppoa kaavaa, oikeaa tietoa, joka yhdistäisi kaikki nämä seikat jotta kysymyksistä voidaan saada "oikea vastaus"?  Yksi kuitenkin on yhteinen, yleinen mielipide.

Tehdyn mielipidekyselyn mukaan jotka olivat eniten ydinvoimaa vastaan, noin 80% ovat; Italia, Saksa ja Meksiko. Vain kolmessa maassa enemmistö suosi ydinvoimaa; Intia 61%, Puola 57% ja Yhdysvallat 52%. Englannissa ja Ruotsissa oli tasapeli 50-50.

Ranskassa jossa suurin osa sähköstä tuotetaan ydinvoimalla 67% vastusti sitä, kuten myös Australiassa. Ehkä yllättävin oli Japani, jossa vasta ollaan toipumassa Fukushiman katastrofista, 42% ihmisistä tukee jatkossakin ydinvoimaa.

Mielipidemittauksessa kysyttiin myös, mitä muita sähkön tuotantotapoja vastustetaan eniten. Ydinvoimaa siis vastustettiin eniten, jonka jälkeen tuli hiili 52% vastaan, kaasu 20% vastaan, vesivoima 9% vastaan, tuulivoima 7% vastaan ja aurinkoenergia 3% vastaan.

Gallupit eivät kerro miltä pohjalta ihmiset muodostivat mielipiteensä. Mutta se on häikäisevän selvää, että uusiutuvilla energialähteillä on maailmanlaajuinen tuki. On mahdollista pitää "valot päällä" ilman ydinvoimaa, jos uusiutuvat saavat enemmistön tuen myös hallituksilta. Kysymys kuuluukin: Kuuntelevatko hallitukset, mitä ihmiset haluavat?

Mielipidekyselyt tehtiin 24 maassa:  Argentiina, Australia, Belgia, Brasilia, Kanada, Kiina, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Unkari, Intia, Indonesia, Italia, Japani, Meksiko, Puola, Venäjä, Saudi Arabia, Etelä-Afrikka , Etelä-Korea, Espanja, Ruotsi, Turkki ja Yhdysvallat.

Kansainväliseen kyselyyn vastasi 18787 ihmistä, jossa haastateltiin 18 - 64 vuotiaita toukokuun 6 ja 21 päivien välisenä aikana. Noin 1000 henkilöä osallistui kustakin maasta, lukuun ottamatta Argentiinaa, Indonesiaa, Meksikoa, Puolaa, Saudi Arabiaa, Etelä-Afrikkaa, Etelä-Koreaa, Ruotsia, Venäjää ja Turkkia, joissa kussakin osallistui noin 500 henkilöä.

Painotus oli väestörakenteen kannalta tasapainossa ja kyselyn tulos heijastuu aikuisväestön mukaan. Arvioitu virhemarginaali kaikista vastauksista 1000:n otoksessa on +/- 3,1 prosenttia ja 500:n otoksessa +/- 4,5 prosenttia.