p

Kampanja arktisen öljyuhan torjumiseksi jatkuu

Greenpeace jatkaa kampanjaansa uhkasakoista huolimatta, jotta brittiläinen Cairn Energy luopuisi öljynporauksesta arktisilla vesillä. Greenpeacen aktivistit onnistuivat pysäyttämään yhtiön käyttämän porauslautta Leiv Eirikssonin toiminnan yhteensä viideksi päiväksi. Cairn Energy vastasi vaatimalla uhkasakkoja mielenosoituksen estämiseksi. Kamppailu jatkuu edelleen, vaikka muun muassa lautalle noussut aktivisti Martti Leinonen palaa Suomeen näillä näkymin ensi keskiviikkona.

Cairn Energy vaati oikeudessa Amsterdamissa Greenpeacen aktivisteille tulevista öljynporausta häiritsevistä mielenosoituksista uhkasakkoa, jonka määrä olisi kaksi miljoonaa euroa päivässä. Tuomari määräsi torstaina toukokuun 9. päivänä uhkasakon, mutta hän alensi summan 50 000 euroon päivässä, kuitenkin enintään miljoonaan euroon. Sakko on maksettava, jos Greenpeacen aktivistit tulevat 500 metriä lähemmäs kahta öljynporauslauttaa, jotka tekevät syvänmerenporausta 180 kilometriä Grönlannin rannikosta.

Uhkasakkoa lieventäessään tuomari kiinnitti huomiota siihen, että Cairn Energy on kieltäytynyt julkaisemasta suunnitelmaansa öljyvuodon varalta. Tuomari totesi, että mielenosoitukset öljynporauslautalla ”olivat palvelleet yleistä etua tuodessaan tietoon arktisen öljynporauksen riskit.”

Greenpeace jätti maanantaina toukokuun 6. päivänä virallisen kantelun Grönlannin parlamentin oikeusasiamiehelle. Kantelussa todetaan, että Greenpeace on pyytänyt 17 eri dokumenttia, mutta saanut niistä vain kaksi. Grönlannin mineraali- ja öljyvirasto kieltäytyy saattamasta julkisuuteen muita asiakirjoja – kuten Cairn Energyn suunnitelmaa öljyvuodon varalta, asiakirjoja Cairn Energyn korvausvelvollisuudesta öljyvuodon tapahtuessa ja joukkoa teknisiä raportteja, jotka valaisisivat arktisen öljynporauksen riskejä.

Aktivistit ovat tähän mennessä nousseet kahdesti öljynporauslautalle ja pysäyttäneet sen toiminnan. Yhteensä 20 henkilöä on ollut pidätettynä, osa heistä edelleen. Heidän joukossaan on myös suomalainen Esperanza-aluksella palveleva Martti Leinonen, jonka odotetaan palaavan Suomeen keskiviikkona.

“Uhkasakko ei pysäytä meitä vaatimasta Cairn Energyä julkistamaan suunnitelmaansa öljyvuodon varalta. He pitävät sitä salaisena, koska se näyttää juuri sen, mitä asiantuntijat ovat sanoneet. Arktista öljyvuotoa ei voi puhdistaa. He eivät pysäytä kampanjaamme, jonka tarkoituksena on häätää öljy-yhtiöt arktiselta alueelta. Tämä on aikakauttamme määrittävä taistelu ympäristön puolesta”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Ben Stewart Esperanza-alukselta Grönlannin rannikolta.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.