p

Evoluutio pelastaa: Lajit saattavat sopeutua yllättävän pian nopeasti muuttuvaan ympäristöön, ilmenee tutkimuksesta

Evoluution on yleensä ajateltu olevan hyvin hidas prosessi, mikä tapahtuu useiden sukupolvien aikana mukautua mutaatioihin. Mutta ympäristön muutos tapahtuu erittäin nopeasti johtuen mm. ilmastonmuutoksesta, elinympäristöjen tuhoutumisesta, saastumisesta jne. Lajeille jää vain kaksi vaihtoehtoa; sopeutua ympäristön muutoksiin tai kuolla sukupuuttoon.

Joten McGill yliopiston professori Andrew Gonzalez kysyy: "Voiko evoluutio tapahtua riittävän nopeasti, jotta lajit säilyvät hengissä?" Vastaus tutkimuksen mukaan, joka julkaistiin Science:ssä, on äänekkäästi kyllä!

Tutkimuskokeessa käytettiin robottia joka työskenteli 24/7 useiden kuukausien ajan. McGill:in professorit Graham Bell ja Gonzalez seurasivat leivontahiivalla tehdyssä kokeessa yli 2000:n populaation kehitystä monien sukupolvien ajan. Hiiva valittiin malliorganismiksi kokeiluun koska sen geneettiset ominaisuudet tunnetaan hyvin, ja koska se voi lisääntyä muutamassa tunnissa. Bell ja Gonzalez käyttivät robottia tekemään hiivapopulaatioille eriasteisia ympäristökuormituksia suolalla, tutkimuksessa keskityttiin populaation kykyyn evolutiiviseen selviytymiseen ja sopeutumiseen nopeasti reaaliajassa evoluution myötä.

He havaitsivat, että todennäköisyys evolutiiviseen selviytymiseen riippui ympäristön muutosvauhdista ja vakavuudesta astetta ennen populaatioryhmien altistumista ympäristön kemialliseen - tai biologiseen tekijään (stressor). Eristyneisyysaste läheisistä populaatioista vaikuttaa myös hiivapopulaatioiden sopeutumista kertyviin hyödyllisiin mutaatioihin.

Gonzalez ja hänen tiiminsä seurasivat evoluution kehitystä. Ja mitä he huomasivat?  Se voi tapahtua yllättävän nopeasti, 50 - 100 sukupolven aikana.

"Sama yleinen prosessi tapahtuu onko se hiiva tai nisäkäs", sanoi Gonzalez. "Emme voi tehdä kokeita pandalla tai hirvellä, koska niiden kehitys veisi paljon pidempään kuin nykyiset ympäristön muutokset. Jossain vaiheessa on työskenneltävä mallitasolla ja varmistaa, että perustiedot on todellisia ja ovat riittäviä lopuksi ekstrapoloimiseen. Vaikka teoreettisia kokeita on tehty aikaisemminkin, tämä on ensimmäinen kerta kun joku on tehnyt tämänkaltaisen käytännön kokeen joka näkyy evolutiivisessa pelastautumisessa".

**********************************
Lainaus, Tiede lehden artikkelista 1/2009 sivu 25: Riittääkö evoluution vauhti? / Ympäristö sanelee tahdin
Evoluutio vie kehitystä sen mukaan, mitä ympäristö suosii. Vauhdikkaimmin evoluutio laukkaa muuttuvissa ympäristöissä. Samoin silloin, kun eläin tai kasvi itse vaihtaa ympäristöä. "Suomen luonnon nopeista evoluutioprosesseista lähes kaikki liittyvät nyt ihmisen aiheuttamiin ympäristön muutoksiin", toteaa Turun yliopistosta dosentti Timo Vuorisalo. Vauhtia havainnollistavat myrkynsyöjiksi kehittyneet maaperäbakteerit. Joitakin 1960-luvulla perustettuja sahoja lakkautettiin kloorifenolipäästöjensä takia 1990-luvulla. Nyt näiden saha-alueiden maaperästä löytyy bakteereja, jotka pystyvät käyttämään myrkyllistä kemikaalia ravintonaan, eli kyky on kehittynyt niille muutamassa kymmenessä vuodessa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.