p

Ilmatieteen laitos seuraa Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkan leviämistä

Lauantaina 21.5. Islannissa alkanut Grimsvötn-tulivuoren purkaus on saanut aikaan tuhkapilven. Tulivuoren ilmaan syöksemää tuhkaa leviää alustavien ennusteiden mukaan myös Suomeen viikon keskivaiheilla. Mikäli tuhkapilvi vaikuttaa lentoliikenteeseen, ilmailuviranomaiset tiedottavat mahdollisista lentorajoituksista.

Ilmatieteen laitoksen leviämisennusteiden mukaan yläilmakehässä virtaukset suuntautuvat kohti Grönlantia eli pohjoista. Alempana ilmakehässä virtaus suuntautuu Färsaarten ja Skotlannin kautta kohti Etelä-Skandinaviaa, jonne tuhkapilvi saapunee tiistain aikana. Tuhkapilven ennustetaan ulottuvan Suomen etelärannikolle keskiviikkona. Ilmatieteen laitos seuraa tilannetta tehostetusti ja välittää tietoa tilanteen kehittymisestä viranomaisille ja kansalaisille.

Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle ja lentoturvallisuudesta vastaaville viranomaisille tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu. Tuhkapilven liikkeitä seurataan leviämismalleilla. Ilmatieteen laitoksen SILAM-leviämismallilla voidaan arvioida tuhkapilven liikkumista, mutta kartat eivät kerro lentorajoituksista, sillä karttojen asteikko on laaja ja se huomioi myös erittäin vähäiset pitoisuudet.

Purkauksella tuskin vaikutusta ilmastoon

Tulivuorenpurkauksen seurauksena syntyneen tuhkapilven on arvioitu yltävän jopa 17 kilometrin korkeuteen. Grimsvötn-tulivuoren tuhkapilvi sisältää hiukkasten lisäksi rikki- ja hiilidioksidia. Islannin tulivuorilla, jotka syöksevät rikkidioksidia stratosfääriin, voi olla pieni ilmastoa viilentävä vaikutus pohjoiseen pallonpuoliskoon. Tämänhetkisten tietojen mukaan Grimsvötnin purkauksen vaikutus on kuitenkin niin pieni, että tästä tuskin tulee havaittavaa vaikutusta.

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuasemilla ei ole mitattu poikkeavia rikki- tai hiukkaspitoisuuksia. Ilmatieteen laitos seuraa koko ajan ilmanlaatutilannetta koko Suomessa.

Ilmanlaatu Suomessa »»

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.