p

Brittiasiakirjat osoittavat arktisen öljyvuodon puhdistamisen olevan mahdotonta

Greenpeacen kampanjointi arktisen alueen säästämiseksi öljynporaukselta jatkuu, kun Greenpeacen alukset Arctic Sunrise ja Esperanza pyrkivät jarruttamaan öljynporauslautta Leiv Eirikssonin matkaa öljynporausalueelle. Arctic Sunrisella palvelee toisena perämiehenä suomalainen Martti Leinonen.

Tällä hetkellä 53 000 tonnin Leiv Eiriksson on ainoa öljynporauslautta, joka aikoo porata arktisilla vesillä. Arctic Sunrise ja Esperanza onnistuivat paikantamaan sen 350 kilometriä Grönlannista länteen. Lauttaa saattaa tanskalainen Thetis-luokan sota-alus. Lautta on brittiliäisen öljy-yhtiö Cairn Energyn käytössä.

Greenpeace julkisti tänään Iso-Britannian ulkoministeriön asiakirjan, joka osoittaa, että Iso-Britannian hallitus pitää arktista öljyvuotoa mahdottomana puhdistaa.

Greenpeacen öljykampanjoitsija Ben Ayliffe on tällä hetkellä Esperanzalla. “Meksikonlahdella öljynporaus on kuin puistossa kävelyä arktiseen syvänmeren öljynporaukseen verrattuna. Öljyvuodon puhdistaminen on täällä mahdotonta. Ei ainostaan Greenpeace vaan myös Iso-Britannian hallitus on tätä mieltä. Cairn Energyn öljynporaus on äärimmäisen piittaamatonta. Se on lopetettava ja öljynporauslautan on lähdettävä välittömästi arktisilta vesiltä", Ayliffe vaatii.

Asiakirjat, joiden sisältö [linkki] on julkaistu Greenpeacen verkkosivuilla osoittavat Iso-Britannian hallituksen huolen öljyvuodon puhdistamisesta. Sähköpostikirjeenvaihdossa hallituksen virkamiehet kertoivat Iso-Britannian energia- ja ilmastonmuutosministeri Chris Huhnelle: ”On vaikeaa saada apua saasteongelmissa sellaisilla alueilla, ja lähes mahdotonta korjata vahinko hyvin.” Toisessa asiakirjassa raportoidaan: ”Jää merkittäviä haasteita. Merkittävimmät näistä ovat ympäristöön liittyviä – ja mahdollisuus Meksikonlahden kaltaiseen tapahtumaan… Arktinen ekosysteemi on erityisen haavoittuva ja reagoiminen hätätilanteeseen olisi hitaampaa ja vaikeampaa kuin Meksikonlahdella alueen kaukaisuuden ja pakkasessa toimimisen vaikeuden takia.”

Vaikka onnettomuuksia ei tapahtuisikaan, Cairn Energy myöntää, että porauksessa Davisinsalmen vesiin pääsee 9 000 tonnia myrkyllisiä kemikaaleja. Määrä on suurempi kuin mitä koko vuosittainen Norjan ja Tanskan öljynporauksesta mereen pääsevien kemikaalien määrä.

Cairn Energy aikoo porata alueella, jota kutsutaan jäävuorikujaksi. Yhtiö aikoo hinata jäävuoria pois öljynporauslautan tieltä ja sulattaa niitä vesitykeillä. Jos jäävuoret ovat liian isoja, öljynporauslauttaa on siirrettävä. Viime vuonna jäävuorikujan pohjoispuolelta Petermannin jäätiköstä lohkesi 260 neliökilometrin jäälautta. Alue on tunnettu sinivalaista, jääkarhuista, hylkeistä ja useista muuttolintulajeista.

Lue myös öljynporauslautta Leiv Eirikssonia seuraavan Arctic Sunrisen toisen perämiehen Martti Leinosen blogikirjoitus »»

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.