p

Uusista pientaloista jo noin puolet A-energialuokkaa

Suomessa viime vuonna rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan selvästi normirakentamista parempia. Noin puolet pientaloista on A-energialuokkaa, ja yli 82 prosenttia uusista omakotitaloista on vähintään B-energialuokkaa. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan B tai C.

Uudisrakennusten energiatehokkuutta seurataan nyt keskitetysti toista kertaa. Vuodesta 2009 uudisrakentamisen energiatehokkuus on parantunut selvästi: A-energialuokkaisia pientaloja oli tuolloin 21 prosenttia ja B-energialuokkaisia 33 prosenttia.

Muut uudet asuinrakennukset eivät ole aivan niin energiatehokkaita kuin pientalot, mutta myös niiden energiatehokkuus on parantunut selvästi. Esimerkiksi A-energialuokan osuus kerros- ja rivitaloissa on tuplaantunut.

Kunnissa, joissa rakennetaan paljon, pientalot ovat keskimäärin normirakentamista energiatehokkaampia. Esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa noin puolet uusista omakotitaloista on A-energialuokkaa. Erityisen energiatehokkaita taloja rakennetaan Oulussa, jossa peräti 80 prosenttia uudista taloista on A-energialuokkaa. Tilastoista käy ilmi, että myös muutamissa yksittäisissä pienissä kunnissa kaikki uudet omakotitalot ovat olleet A-energialuokkaa.

Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot kuntien rakennusvalvonnoista. Tilasto kattaa noin kolmasosan uusista pientaloista, koska osa kunnista ei vastannut kyselyyn.

Energialuokkatilastot, vuodet 2010 ja 2009 (pdf, 410 kt)

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.