p

Tutkimus paljastaa: saastepilvet Internetin kasvun takana

Internetin pilvilpalveluiden kasvua varjostaa riippuvuus saastuttavasta hiilivoimasta ja läpinäkyvyyden puute ympäristövaikutuksista. Yahoo, Akamai ja Google ovat edelläkävijöitä, mutta esimerkiksi Facebookin saldo on surkea. Pilvipalveluilla tarkoitetaan verkon kautta jaettavia ohjelmapalveluita kuten Gmail, YouTube tai Facebook.

Greenpeacen julkaisema tutkimus valottaa verkkopalveluiden nopeasti kasvavaa ekologista jalanjälkeä ja arvioi alan johtavien yritysten kuten Facebookin, Googlen, Applen ja Yahoon tekemiä energiavalintoja.

How Dirty is Your Data? -tutkimus kertoo, kuinka valtavasti sähköä “pilven” ylläpitäminen vaatii. Samalla tutkimus paljastaa, kuinka alan yritykset sivuuttavat uusiutuvan energian saatavuuden valitessaan sijoituspaikkoja uusille palvelinkeskuksille. Yritykset myös kertovat energiankäytöstään huonosti.

"IT-alan pitäisi johtaa kestävän energian vallankumousta eli siirtymistä puhtaaseen, turvalliseen ja tehokkaaseen energiatalouteen", sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

"On hienoa, että Google käyttää Haminan pian valmistuvassa palvelinkeskuksessa 35-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Googlen pitäisi kuitenkin vielä päästä Haminassa eroon ydinvoiman sekä turpeen ja hiilen käytöstä. Suomessa olisi kova tarve puhtaan energian edelläkävijöille", Laakso jatkaa.

"Alaa vaivaa perustietojen salailu. Se on pitänyt piilossa kasvavan energiankäytön ja riippuvuuden saastuttavasta hiilivoimasta. Facebookissa statuspäivityksen tekeminen ei pitäisi kiihdyttää ilmastonmuutosta tai edistää uusien fukushimojen rakentamista"

Greenpeace arvioi kymmentä pilvipalveluita tarjoavaa yhtiötä läpinäkyvyyden, infrastruktuurin sijoittamisen ja päästövähennystavoitteiden perusteella. Facebook, Apple, Twitter ja Amazon kuuluivat niihin yrityksiin, jotka saivat hylätyn arvosanan yhdessä tai useammassa kategoriassa.


Keskeiset tulokset:
  • Palvelinkeskukset kuluttavat 1,5-2 prosenttia sähköstä maailmassa. Kulutus kasvaa 12 prosentin vuotuista vauhtia. Ala ei julkaise tietoja omasta energiankulutuksestaan ja ilmastopäästöistään. 
  • Joidenkin yritysten hiili-intensiteetti on Yhdysvaltojen keskiarvoa korkeampi. Facebook on yksi hiiliriippuvaisimmista yhtiöistä 53,2 prosentilla.
  • Yahoo ja Google näyttävät ymmärtävän uusiutuvan energian merkityksen. Yahoo on sijoittunut lähelle uusiutuvan energian lähteitä ja Google ostaa suoraan puhdasta energiaa. Muiden yritysten olisi syytä seurata Googlen ja Yahoon mallia.
  • Kymmenestä arvioidusta yrityksestä Akamai sai parhaat pisteet läpinäkyvyydestä, Yahoolla oli paras linja infrastruktuurin sijoittamisessa. IBM ja Google saivat parhaat pisteet lähestymistavasta ympäristövaikutusten pienentämisestä.
How Dirty is Your Data? -tutkimus on ladattavissa [tästä] (pdf) 2,4 Mt))

Raportti perustuu julkisesti saatavilla oleviin tietoihin ja ensimmäistä kertaa vertailee puhtaan ja saastuttavan energian osuuksia suurissa pilvibrändeissä. Arvio palvelinkeskusten kasvusta perustuu Jonathan Koomeylta: Worldwide Electricity Used in Data Centers, 2008.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.