p

Torjunta-aine endosulfaani kielletään maailmanlaajuisesti

Hyönteistorjunta-aine endosulfaanin tuotanto ja käyttö kielletään maailmanlaajuisesti. Asiasta päätettiin perjantaina päättyneessä Tukholman sopimuksen viidennessä osapuolikokouksessa. Tukholman sopimus on maailmanlaajuinen pysyvien orgaanisten yhdisteiden (POP) käyttöä ja päästöjä rajoittava yleissopimus.  Päätöksen myötä kansainvälisesti rajoitettujen kaukokulkeutuvien ympäristömyrkkyjen määrä nousee 22:een.

Endosulfaania on käytetty torjunta-aineena 1950-luvulta lähtien. Yksi tunnetuimmista tuotemerkeistä on Thiodan. Yli 80 maata on kuitenkin jo aiemmin kieltänyt aineen käytön sekä myynnin tai rajoittanut sen käyttöä voimakkaasti sen haitallisten terveys- ja ympäristövaikutusten takia. Sitä käytetään kuitenkin edelleen erityisesti Intiassa puuvillan, kahvin, viljan ja puutarhakasvien viljelyssä hyönteisten ja punkkien torjuntaan. Suomessa endosulfaania ei ole saanut käyttää vuoden 2001 jälkeen. Aineen markkinoille tuonti ja käyttö on kielletty koko Euroopan unionin alueella.

Myös suomalaiset ovat kuitenkin altistuneet endosulfaanille, sillä se on yksi yleisimmistä ympäristö-, elintarvike- ja rintamaitonäytteistä löytyvä kemikaali. Sitä tavataan yleisesti esimerkiksi arktisen alueiden eliöissä kaukana torjunta-aineiden käyttöpaikoilta. Se on sekä akuutisti että kroonisesti erittäin myrkyllinen ihmiselle ja useimmille eliöille jo melko alhaisilla pitoisuustasoilla. Lisäksi se on mahdollisesti perimään vaikuttava aine, jolla on mahdollisesti hormonaalisia vaikutuksia.

Rajoituksen on tarkoitus astua voimaan toukokuuhun 2012 mennessä. Voimaantulon jälkeen mailla on kuitenkin mahdollisuus ilmoittautua sihteeristölle voidakseen käyttää endosulfaania tiettyihin, neuvotteluissa sovittuihin käyttötarkoituksiin rajoitetun ajan. Tämä määräaika voi kestää enimmillään 10 vuotta. Sovitut määräaikaiset poikkeukset on määritelty aineen lisäyspäätöksessä kasvilaji- ja tuhoeläinkohtaisesti. Tukholman pysyviä orgaanisia yhdisteitä rajoittavaan sopimukseen on sitoutunut 173 maata.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.