p

Neste Oilin palmuöljyntoimittaja aiheuttaa ongelmia Malesiassa

Greenpeace muistutti Neste Oilin yhtiökokouspäivänä (14.4), että palmuöljyn kasvava käyttö tuhoaa sademetsiä ja aiheuttaa sosiaalisia ongelmia. Valtavat biodieselhankkeet ovat nostaneet Neste Oilin yhdeksi maailman suurimmista palmuöljyn käyttäjistä. Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltä Nesteen yhtiökokouspaikan ulkopuolella Pasilan Messukeskuksella, ja aihe nousi esille myös yhtiökokouksessa.
Kuva: Greenpeacen aktivistit jakoivat tietoa palmuöljyn käytön haitoista Neste Oilin yhtiökokouksen osanottajille. ⎜Greenpeace/Patrik Rastenberger.
Eilen Helsingissä vierailleen sveitsiläisen ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestö Bruno Manser Fondsin johtaja Lukas Straumann kertoo Neste Oilin palmuöljyn tuottajan kuuluvan yhtiöihin, joiden toiminta aiheuttaa maakiistoja Malesian Sarawakissa. Long Teran Kanan kyläläiset ovat maaliskuun puolivälistä asti sulkeneet IOI:n palmuviljelmille johtavat tiet, koska yhtiö on jatkanut maiden raivaamista kylän alueella huolimatta jo vuosi sitten annetusta oikeuden päätöksestä, jonka mukaan sille myönnetyt maankäyttöluvat ovat mitättömiä [Linkki]. Yhtiö ei ole korvannut kyläläisille aiheuttamiaan vahinkoja.

”IOI on kaikkea muuta kuin vastuullinen palmuöljyn tuottaja. Yhtiö aiheuttaa maakiistoja ja tuhoaa metsiä, ei kommunikoi avoimesti ja on kieltänyt aiheuttamiensa ongelmien olemassaolon. Olemme erittäin pahoillamme, että tällainen yhtiö on eurooppalaisten palmuöljyn ostajien mielestä sopiva kauppakumppani”, sanoo Lukas Straumann.

Palmuöljyn sertifiointiorganisaatio RSPO jäädytti viime viikolla IOI:n sertifikaattiprosessit kuukauden ajaksi todettuaan IOI:n rikkoneen sovittuja palmuöljyn tuotannon periaatteita. Neste Oil on pitänyt IOI:n samoista tapauksista antamia selityksiä riittävinä, ja kertonut IOI:n toiminnan olevan kestävää.

Vuoden alussa julkistetun tutkimuksen mukaan öljypalmuteollisuus tuhoaa Malesian Sarawakin sademetsiä nopeammin kuin koskaan aiemmin [Linkki]. ”Aluehallituksen tuore suunnitelma avata vielä miljoona hehtaaria lisää maita palmuöljyn tuotannolle on shokeeraava uutinen. Öljypalmujen tieltä raivataan Sarawakissa alkuperäiskansojen kulttuurille ja elinkeinoille tärkeitä maita. Se on tragedia, josta kärsivät tuhannet ihmiset. Syynä on palmuöljyn kysynnän kasvu, esimerkiksi eurooppalaiset biopolttoainehankkeet”, sanoo Straumann.

Greenpeacen kansainvälisistä laivaliikenteen tietokannoista tekemän selvityksen mukaan Neste Oilin Porvoon jalostamolle on vuosina 2009 ja 2010 tullut ainakin viisi tankkerikuljetusta, joiden lähtöpaikka on Sarawakissa sijaitseva palmuöljysatama. Neste Oil ei kerro palmuöljynsä alkuperää eikä tuottajien nimiä, ja yhtiön vaatimuksesta palmuöljyn alkuperämaat ja määrät on salattu Suomen julkisista tullitilastoista.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.