p

Fukushimassa yritetään estää vetyräjähdys

Ydinvoimayhtiö TEPCO kertoo aloittaneensa typpikaasun pumpaamisen ykkösreaktoriin estääkseen vetyräjähdyksen, uutisoi NHK. (engl.)

Polttoainesauvoista on edelleen lähes puolet paljaana, kun jäähdytysveden pintaa reaktorin sisällä ei ole vieläkään saatu nousemaan riittävän korkealle.

Jos vedyn määrä nousee reaktorissa, kasvaa räjähdysvaara mikäli vety joutuu tekemisiin hapen kanssa. Happi yritetään korvata typellä, minkä toivotaan laskevan räjähdysvaaraa. Vetyä syntyy onnettomuustilanteissa esim. ylikuumentuneen polttoainekuoren zirkoniumin ja veden reagoidessa keskenään. Typpikaasu on passiivinen kaasu, eli se ei reagoi herkästi muiden aineiden kanssa.

Tokyo Electric Power Companyn mukaan typpeä pumpattiin onnistuneesti 1. reaktorin suojakuoren sisälle. TEPCO jatkaa toimenpidettä 6 päivää ja harkitsee myös vastaavanlaisia toimia 2. ja 3. reaktoreille.

Fukushima Daiichi ydinvoimala vaurioitui maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa 11 maaliskuuta. Seuraavana päivänä kertynyt vety räjähti 1:s reaktorissa, jolloin  rakennuksen seinät ja katto tuhoutui. Kaksi päivää myöhemmin samanlainen vetyräjähdys tapahtui 3:s reaktorissa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.