p

Yli kaksituhatta ihmistä muisti Japanin uhreja ja vastusti ydinvoimaa

Noin 2 200 henkeä kokoontui Helsingissä kynttilämielenosoitukseen muistamaan Japanin luonnonkatastrofin uhreja ja vastustamaan ydinvoimaa. Eduskuntatalon edessä pidettiin hiljainen hetki Japanin uhrien muistolle.

Greenpeacen, Luonto-Liiton, Maan ystävien, Natur och Miljön ja Suomen luonnonsuojeluliiton mielenosoituksessa piti puheen Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristönsuojelupäällikkö Jouni Nissinen, joka sanoi, että Suomessa halutaan ydinvoimauskolle haitalliset asiat painaa villaisella. Ministerit ovat kiirehtineet korostamaan, että Suomen reaktorit ovat maailman turvallisimpia.

Suomea eivät uhkaa tsunamit, mutta ahtojäät tai tankkerionnettomuudessa veteen sekoittunut öljy voivat silti iskeä voimaloiden jäähdytysvesijärjestelmiin. Inhimillisiäkin virheitä voi sattua myös Suomessa.

Meitä on muistutettu siitä, miten uudet reaktorit ovat jotenkin ratkaisevasti erilaisia turvallisuudeltaan kuin vanhat. Erilaisia ne ovatkin, mutta eivät välttämättä turvallisempia. Puolalaiset Olkiluoto 3:n rakentajat ovat kertoneet virheiden peittämisestä betonilla, kirjoitustaidottomista esimiehistä ja petkuttavista aliurakoitsijoista.

”Olkiluoto 3:n turvallisuuspuutteiden lista on pitkä. Sen rakennuslupa on välittömästi jäädytettävä”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

”Ydinvoimaan sijoittaminen ei ole maailman eikä ihmiskunnan edun mukaista. Luonnonvoimia emme voi hallita, mutta energiaratkaisut ovat kansallisia valintoja. Ydinvoima ei ole pakko. Se on valinta, jota emme tahdo tehdä”, Nissinen sanoi puheessaan.

Ydinvoiman vastustajat äänestävät eduskuntavaaleissa ydinvoimaa vastustavaa ehdokasta, jotta kukaan heinäkuussa 2010 ydinvoimalupien puolesta äänestänyt kansanedustaja ei pääsisi tekemään lisää vastuuttomia päätöksiä uuteen eduskuntaan. Kaikkien säteilevän perinnön jälkipolville jättäneiden kansanedustajien nimet on kaiverrettu Itsekkyyden muistomerkkiin.

Kynttilämielenosoitus Japanin uhreille ja ydinvoimaa vastaan

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.